Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesle klesl zisk na polovinu. Akcie zamířily dolů

Výroba vozů Tesla v Číně
ČTK
 ČTK

Americkému výrobci elektromobilů Tesla klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 45 procent na 1,48 miliardy dolarů (34,6 miliardy korun). Firma zaznamenala výrazný pokles již druhé čtvrtletí za sebou. Tržby však překvapivě vzrostly. Akcie po uzavření burzy lehce ztrácely.

Reklama

Tržby Tesly se zvýšily o dvě procenta na 25,5 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní agenturou LSEG v průměru očekávali tržby 24,77 miliardy dolarů. K růstu však přispěl především rostoucí obchod s energií a skladováním elektřiny, kde se tržby zdvojnásobily na tři miliardy dolarů. V oblasti automobilů tržby klesly o sedm procent na zhruba 19,9 miliardy dolarů.

Investory znepokojuje slabá poptávka

Tesla pociťuje dopad ochlazení trhu, posílení konkurence a nedostatek cenově dostupných nových modelů. Ve druhém čtvrtletí dodávky vozů klesly o téměř pět procent na 443 956, navzdory snížení cen a nízkoúročenému financování. Analytici však čekali prudší pokles dodávek. Odbyt elektromobilů se snížil již druhé čtvrtletí za sebou.

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Seriál Elektromobilita: Jak šel čas s elektromobily a co přinese jejich nejistá budoucnost

Chcete vědět vše o elektromobilech a elektromobilitě, ale nechcete číst desítky studií? Sledujte nový seriál Elektromobilita, který pro newstream.cz každý týden připravuje tým mladých podnikatelů AutosEU Jakuba Hotěka (vlevo) a Kryštofa Kněžínka.

Přečíst článek

„Plány na nová vozidla, včetně cenově dostupnějších modelů, zůstávají na dobré cestě k zahájení výroby v první polovině roku 2025,“ uvedla Tesla v prohlášení. Zopakovala také, že snížení nákladů na nová vozidla bude menší, než čekala.

Reklama

Výnosy z regulačních kreditů, které nakupují ostatní výrobci automobilů, kteří nejsou schopni splnit vládní emisní cíle, činily za čtvrtletí 890 milionů dolarů. To je dvojnásobek částky, kterou automobilka získala ve většině předchozích čtvrtletích.

Tesla se snaží urychlit vývoj svých samořídících technologií a robotaxi. Investuje také miliardy do čipů na trénování modelů umělé inteligence, uvedla agentura Reuters.

Investoři přijali čtvrtletní výsledky váhavě. Titul po uzavření burzy ztrácel jednotky procent. 

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla se chová jako meme akcie, varuje uznávaný investor

Čistá loterie. Tak označil dlouholetý a uznávaný investor Bill Gross akcie Tesly. Chtěl tím poukázat na jejich výrazné a ničím nepodložené cenové pohyby.

Přečíst článek

Podívejte se, jak vypadaly první tesly:

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elon Musk

Musk rozjel plán B pro případ soudní prohry. Prodal akcie Tesly za sedm miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme