Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Těžební OKD loni klesl čistý zisk na 2,9 miliardy korun, snížily se také tržby

Těžební OKD loni klesl čistý zisk na 2,9 miliardy korun, snížily se také tržby
ČTK
 ČTK

Těžební společnosti OKD loni klesl čistý zisk na 2,9 miliardy korun z 5,1 miliardy o rok dřív. Ziskové hospodaření firma očekává i letos a příští rok, kdy se počítá s ukončením těžby černého uhlí. Snížily se také tržby z předloňských 14,1 miliardy na 12 miliard korun v loňském roce. Výsledky sdělila mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková. Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Reklama

Zákazníkům loni firma dodala 1,9 milionu tun uhlí, o rok dříve výroba činila 2,1 milionu tun černého uhlí. „Panika vyvolaná na trhu ruskou agresí na Ukrajině již pominula, poptávka se ustálila a cenové indexy uhlí se postupně normalizovaly. V naší výrobní a prodejní strategii jsme se soustředili na koksovatelné uhlí, které společnosti dlouhodobě přináší největší zisk, což se ukázalo jako správné rozhodnutí,” uvedl k loňským výsledkům generální ředitel OKD Roman Sikora.

Loňský kladný hospodářský výsledek naplnil podle firmy základní předpoklad pro pokračování střednědobé strategie OKD, která počítá s těžbou do konce roku 2025 s možným přesahem do první poloviny roku 2026 na vytěžení uhlí z posledních porubů. Strategie předpokládá zachování zisku i letos a příští rok.

Huť Liberty Ostrava

Plán záchrany ostravské huti se zhroutil. Liberty hledá kupce

Hutní podnik Liberty Ostrava ustupuje od preventivní restrukturalizace a žádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona. Zahájí kroky směřující k prodeji ostravských provozů.

Přečíst článek

Těžba se nevyplácela

„Výsledky prvního čtvrtletí roku 2024 nás naplňují mírným optimismem. Rizika však přetrvávají, zejména ta hornická, spojená s geologií, která nelze vždy s jistotou předvídat ani rychle eliminovat,” doplnil Sikora. OKD se podle svého generálního ředitele také soustředí na udržení nákladů hlubinného dobývání uhlí na ekonomicky únosné úrovni.

Reklama

OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. V minulých letech firma těžbu ve většině dolů ukončila, protože se dlouhodobě nevyplácela. Těží se tak už jen v Dole ČSM s lokalitami Sever a Jih na Karvinsku. Vytěžené černé uhlí firma také upravuje, zušlechťuje a prodává pro využití v energetice, ocelářství a chemickém průmyslu. OKD má 3300 zaměstnanců.

Státem vlastněná společnost Prisko převzala akcie nástupnické společnosti OKD poté, co původní OKD skončila v roce 2016 v úpadku. Do potíží se OKD dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti v době, kdy ji ovládala firma New World Resources (NWR) spoluvlastněná podnikatelem Zdeňkem Bakalou.

Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik jaderných bloků se v Česku bude stavět na základě současného tendru na jejich budování. Na konferenci Česko na křižovatce II to dnes v Praze řekl premiér Petr Fiala (ODS). V současném tendru podaly francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP nabídky na jeden až čtyři bloky.

Přečíst článek

OKD i přes těžební odstávky skončila loni v zisku 1,5 miliardy

Hospodaření těžební společnosti OKD skončilo v loňském roce ziskem, který před účetními operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv bude činit kolem 1,5 miliardy korun. Ze dvou lokalit Dolu ČSM na Karvinsku podnik vytěžil více než milion tun uhlí. Uvedla to mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme