Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaderné elektrárny chtějí všichni. Nemá je ale kdo obsluhovat

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
Michal Nosek

Plán Evropy na posílení flotily jaderných elektráren pro energetickou transformaci nejvíce ohrožuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. 

Reklama

Zástupci energetické společnosti Electricite de France (EDF) a jejich subdodavatelé se nedávno sešli u jaderné elektrárny Saint-Alban v údolí řeky Rhony, aby řešili témata spojená s nedostatkem a nezájmem mladých lidí o práci v jaderné energetice. Poté, v rámci náborové kampaně, nabídli stáže a pracovní příležitosti středoškolským studentům, kteří absolvovali kurzy průmyslové údržby, uvádí agentura Bloomberg

„Každá energetická společnost najímá nové zaměstnance, nyní zejména pro jaderný průmysl. Zájem firem však vysoce převyšuje poptávku zaměstnanců a studentů. S novými projekty reaktorů je nábor ještě intenzivnější,“ řekl Morgane Robin, personalista společnosti Dalkia, která se zabývá údržbou elektráren EDF

Jaderná elektrárna Temelín

Francouzi, nebo Korejci. Kdo dostaví české „jaderky“, bude jasné v červenci

Energetická skupina ČEZ, která má na starosti jaderný tendr, v pátek předala vládě nabídky, které obdržela na stavbu až čtyř jaderných bloků v Česku. Závazné nabídky na konci dubna podaly francouzská společnost EDF a korejská firma KHNP.

Přečíst článek

Jaderná energetika zažívá postupnou renesanci poté, co si 25 zemí, včetně více než desítky evropských, stanovily cíl ztrojnásobit globální kapacitu výroby energie z jádra. Snaha však globálně naráží na již uvedený personální problém a firmy hledají cesty, jak jej řešit. Francouzské společnosti najímají zpět důchodce, britská vláda inzeruje zářivou kariéru v energetickém oboru na stanicích londýnského metra a švédská univerzita nabízí studentům, kteří se účastní informačních setkání, sendviče zadarmo. 

Reklama

„Jaderná energie má za sebou dlouhé období zimy, ale nyní se pro ni blíží jaro,“ řekl Philippe Lanoir, prezident pro průmysl a energetiku francouzské obchodní federace Syntec-Ingenierie s tím, že oživující jaderná energetika potřebuje vyškolené pracovníky, aby nové projekty rozběhli. Navíc na to dle něj není moc času. 

Velice obtížný personální restart

Francie v energetice postrádá talenty poté, co EDF na počátku 21. století ukončila desetiletí trvající rozvoj jaderné energetiky a vydala se jinou cestou. Nyní chce věkový průměr stárnoucích techniků snižovat a nastiňuje proto plán na zvýšení odborné přípravy pro dělníky, techniky a inženýry. Cílem je během příští dekády nabrat 100 tisíc pracovníků

Francouzský prezident Emmanuel Macron požaduje, aby společnost EDF postavila šest reaktorů za odhadem 1,55 bilionu koruna a poté plánovala realizaci dalších osmi. Tyto ambice mohou být ještě ovlivněny probíhajícími parlamentními volbami. Strana Národní shromáždění Marine Le Penové, která ovládla první kolo hlasování, totiž chce jít ještě dál než Macron s tím, že v příštích desetiletích postaví 20 reaktorů.  

Potenciálně čtvrtina ze stovky tisíc nových pracovních míst vytvořených pro plány EDF však může zůstat neobsazena, protože současní zaměstnanci odcházejí do důchodu, školy zaostávají ve vzdělávání a mladí lidé si vybírají dynamičtější energeticko průmyslová odvětví, jako je solární a větrná energie. 

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

„Všichni se diví, jak budeme dělat nové projekty, protože nám chybí zaměstnanci,“ řekl Sebastien Cuquemelle, bývalý spolumajitel inženýrské firmy Probent, kterou začátkem roku získala stavební skupina Eiffage

Firmě EDF trvalo 17 let, než postavila svůj nejnovější reaktor, označila nedostatek pracovních sil za hlavní překážku možné obnovy, kterou prezident Macron představil v roce 2022. Již téhož roku musela získat odborné pracovníky z USA, aby zvládli desítky oprav potrubí reaktorů. 

Miliardář Bill Gates

Bill Gates investuje miliardy do jaderné energie. Chce pomoct Americe s energiemi

Konec uhlí jako energetického zdroje nehrozí jen Česku, ale také Americe. Ve Wyomingu, kde se uzavírá jedna uhelná elektrárna, se tak chystá stavba nové, jaderné elektrárny. Na jejím vzniku se podílí startup TerraPower, který miliardou dolarů podpořil Bill Gates. „A pošlu tam miliardy další,“ slíbil nyní zakladatel Microsoftu.

Přečíst článek

Personální potřeby EDF přesahují Francii. Podnik staví britský jaderný projekt Hinkley Point C, který se opozdil právě kvůli nedostatku pracovních sil a problémům s dodavatelským řetězcem, přičemž cena již narostla na zhruba 1,4 bilionu korun. EDF se navíc rovněž uchází o zakázku na dostavbu jaderných bloků v České republice

Jaderné inženýrství mladé neláká

Obdobné problémy s náborem mladých energetiků mají i v Británii. Aby vláda a průmysl, včetně společností EDF, BAE Systems a Rolls Royce, pomohly překlenout mezeru v pracovní síle, věnují 763 milionů liber na podporu učňovského školství a školení dovedností. 

„Zajišťujeme největší expanzi jaderné energie za 70 let a potřebujeme domácí talenty, které podpoří naše jaderné ambice,“ řekla konzervativní poslankyně a ministryně Amanda Sollowayová.

Bezplatné obědy na univerzitách

Obdobně temná je, po letech útlumu, personální situace i ve švédské jaderné výrobě. Státní energetická společnost Vattenfall, která provozuje pět reaktorů, rekvalifikuje současné zaměstnance a přijímá techniky z jiných průmyslových odvětví, která se angažují ve velkých infrastrukturních projektech, uvedla generální ředitelka Anna Borgová.

Vattenfall spolupracuje i se školami a univerzitami. Univerzita v Uppsale, severně od Stockholmu, proto například pořádá bezplatné obědy, kde akademici nabízejí studentům kurzy a kariéru v oblasti atomové energie. Studijní situace není ve Švédsku pro jadernou energetiku vůbec dobrá, protože na obory jaderné fyziky a inženýrství se ročně hlásí padesát až sedmdesát zájemců

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by časem mohlo uvést opět do provozu Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou na jihovýchodě Ukrajiny obsadilo, ale sdílí názor mezinárodních pozorovatelů, že nyní by to mohlo být nebezpečné. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co bude s jadernou energetikou v Česku? Vláda by měla dát karty na stůl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme