Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tisíc korun za kilometr. Bavoři vycouvali z předraženého tendru na provoz vlaků Praha – Mnichov

Tisíc korun za kilometr. Bavoři vycouvali z předraženého tendru na provoz vlaků Praha – Mnichov
Profimedia
 ČTK

Bavorský objednatel dopravy Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) zrušil společnou soutěž s českým ministerstvem dopravy na provoz vlaků Mnichov-Hof a Mnichov-Praha. Jako první o tom informoval server Zdopravy.cz.

Reklama

„Soutěž nepřinesla nabídku, která by pro Bavorsko byla přijatelná. Její hodnota byla o více než miliardu eur vyšší, než byla stanovená předpokládaná hodnota,“ cituje server z prohlášení BEG.

Podle informací Zdopravy.cz se do soutěže přihlásilo jen sdružení Netinera/České dráhy, tedy nynější provozovatel Bavorských expresů. Netinera, společný podnik italských drah a lucemburského fondu, je vlastníkem společnosti Die Länderbahn, která v Bavorsku jezdí s vlaky pod značkou Alex. Ty jsou podle českého serveru dlouhodobě hodnoceny jako nejhorší v Bavorsku.

Zdopravy.cz má informace, že nabídková cena na německé straně přesahovala v přepočtu tisíc korun za kilometr. Důvodem je především konstrukce speciálních vozidel na míru této trase. Sdružení přišlo do soutěže se soupravami od společnosti Siemens, které by zvládly jízdu pod různými napájecími soustavami i mimo elektrizované tratě. Vozidla současně měla dosahovat rychlosti až 200 kilometrů za hodinu.

BEG se nyní údajně chystá vybírat dopravce ve dvou oddělených soutěžích. Na tento krok se připravovalo i české ministerstvo, které před několika dny poslalo předběžné oznámení na dopravce pro úsek Praha-Furth im Wald, píše Zdopravy.cz.

Reklama

České dráhy od 10. prosince kvůli inflaci zdraží jízdné o 9,5 procenta

České dráhy zdraží jízdné. Skončí i bezplatná cesta pro děti do šesti let

Národní dopravce České dráhy (ČD) od 15. prosince zvýší ceny jízdného průměrně o 4,9 procenta. Cena jízdenky dospělého na kratší vzdálenost bez slevy vzroste ve většině případů o jednu až pět korun.

Přečíst článek

DB Schenker

Dánové koupí DB Schenker. Přeplatili i šejky

Dánský lodní gigant DSV podepsal smlouvu o převzetí společnosti Schenker, která je logistickou divizí německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB). Zaplatí za ni 14,3 miliardy eur (359,3 miliardy korun). Pro DB je to zatím největší transakce a DSV se díky ní patrně stane největší zasilatelskou firmou na světě.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme