Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tlak na Křetínského v Británii. Odbory pošty Royal Mail hrozí stávkou

Odbory britské pošty hrozí Křetínskému stávkou, pokud nesplní jejich požadavky
ČTK
 ČTK

Odborová organizace zastupující zaměstnance britské pošty Royal Mail pohrozila stávkou v případě, že český miliardář Daniel Křetínský, který usiluje o převzetí podniku, nesplní její požadavky, uvedl list Financial Times. Křetínský zprávu nekomentoval.

Reklama

Generální tajemník svazu sdružujícího zaměstnance v odvětvích komunikace a poštovnictví CWU Dave Ward uvedl, že svaz učiní „všechny potřebné kroky“, aby ochránil pracovní podmínky a povinnost pošty doručovat dopisy a balíky po celé zemi za stejnou cenu.

„Existují určité věci, při jejichž zasažení bychom přikročili k protestní akci,“ řekl Ward listu Financial Times. Svaz by se podle něj postavil mimo jiné proti snaze oddělit doručování dopisů od ziskovějšího doručování balíků.

Křetínského investiční společnost EP Group tento týden zvýšila svou předběžnou nabídku na převzetí firmy International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail. Nová nabídka činí 3,7 libry za akcii a celý podnik ohodnocuje na 3,5 miliardy liber (přes 100 miliard korun). IDS uvedla, že akcionářům doporučí přijetí nabídky.

Šesti největším bankám v Česku letos stoupl čistý zisk o pětinu

Šesti největším bankám v Česku letos stoupl čistý zisk o pětinu

Šestice největších tuzemských bank vydělala v prvním čtvrtletí 2024 celkem 17,9 miliardy korun. O rok dříve to bylo 14,8 miliardy korun, nárůst je tak více než pětinový. Vyplývá to z výsledků bank. Za růstem zisku už podle analytiků nejsou úrokové výnosy, ale vyšší příjmy z poplatků a provizí.

Přečíst článek

Reklama

Křetínského nabídka obnovila obavy

Křetínský dal podle zdrojů listu Financial Times během jednání najevo, že nehodlá od společnosti Royal Mail oddělit její divizi pro doručování balíků GLS a že se chce vyhnout propouštění zaměstnanců.

„V tuto chvíli nechceme situaci komentovat,“ řekl v reakci na informace listu Financial Times mluvčí Křetínského investiční společnosti Daniel Častvaj.

Společnost Royal Mail loni se svazem CWU uzavřela dohodu o mzdách a pracovních podmínkách. Křetínského nabídka na převzetí však obnovila obavy odborů ze směřování podniku v době, kdy čelí konkurenci ze strany rivalů, jejichž zaměstnanci mají nižší mzdy a pružnější pracovní smlouvy, píše Financial Times.

Vlastníci bytů vyždímali nájemníky. Ceny nájmů přestávají růst

Dalibor Martínek: Vlastníci bytů vyždímali nájemníky. Ceny nájmů přestávají růst

Bude nájemní bydlení budoucností Česka? Češi se k němu uchylují. Ale často spíš z donucení než z vlastní vůle. Vlastnické bydlení je drahé, nájemní je proto nouzovou variantou. Jenže i tato varianta začíná hořknout.

Přečíst článek

Klíčová národní infrastruktura

Společnost IDS tento týden oznámila, že EP Group souhlasila, že poskytne smluvní závazky k ochraně klíčových veřejných zájmů a uznání pozice britské pošty jako „klíčové součásti národní infrastruktury“. To podle IDS zahrnuje mimo jiné ochranu práv zaměstnanců a značky Royal Mail.

Britská ministryně pro podnikání a mezinárodní obchod Kemi Badenochová po setkání s představiteli IDS tyto smluvní závazky přivítala. Dodala nicméně, že bude na britské vládě, aby posoudila a schválila jejich přesnou podobu.

Ward uvedl, že odbory budu požadovat „více než přísliby“. „Budeme potřebovat velmi podrobnou diskuzi s Křetínským a jeho lidmi ohledně jejich plánů,“ dodal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Od Jindřicha VIII. ke Křetínskému. Jak vypadalo půltisíciletí Royal Mail, kterou chce český podnikatel koupit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme