Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tornádo na Moravě varovalo málo. Třetina obytných domů v Česku zůstává stále bez pojistky

Od tornáda na jihu Moravy uplynuly tři roky
ČTK
Michal Nosek

Od katastrofálního tornáda, které na jižní Moravě srovnalo se zemí několik obcí, letos v létě uplynuly tři roky. Pojišťovny následně zaznamenaly zvýšený zájem lidí o změny pojistek svých nemovitostí. „Po moravské katastrofě poučení nastalo, ale stále existují odmítači pojistného, kteří si myslí, že jim po případné katastrofě pomůže stát. Jsou problémem celého trhu,“ uvedl manažer pojišťovny Generali Josef Hrdý. 

Reklama

V České republice je zhruba 4,5 milionu obydlených nemovitostí. Z nich jich 1,6 milionu není pojištěných, což pro jejich majitele představuje velké riziko. „Tornádo varovalo málo. Představovalo sice pro pojistný trh určitý impulz, ale vzhledem k enormní inflaci v roce 2022 se jednalo o reálný pokles celého trhu. Ten nyní již pomalu roste,“ zhodnotil období od moravské katastrofy pojistný analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.  

V letech, kdy není počet pojistných událostí ovlivněn nějakou zásadní katastrofou, se jejich průměrný počet pohybuje okolo 111 tisíc. Polovina z těchto likvidací je výrazně podpojištěná, a proto pojistné plnění vychází o 400 milionů méně, než kdyby měli lidé pojistky aktualizované a uzavřené na opravdovou hodnotu nemovitosti. „Problém je mnohem patrnější ve chvíli, kdy nějaká přírodní katastrofa udeří. V takovém roce přicházejí lidé kvůli špatně uzavřeným pojistkám a podpojištění až o 700 milionů korun,“ vypočítává Jedlička. 

Obcí Hrušky se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Příroda loni řádila na českém majetku častěji, zničila ho však méně

V roce 2022 mírně přibylo škod způsobených přírodními živly. Jejich objem proti roku 2021, kdy řádilo tornádo na jižní Moravě, klesl. Celkem jich pojišťovny řešily přes 100 tisíc za několik miliard korun. Nejvíce škod podle nich loni způsobily vichřice a krupobití, stejně jako předloni bylo méně povodní a záplav. Nejpostiženějšími regiony byly Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Přečíst článek

Ničivých událostí přibývá

Tornádo v roce 2021 bylo čtvrtou nejničivější přírodní katastrofou z pohledu škod v novém tisíciletí. Pojišťovny na něm zaznamenaly 9716 nahlášených pojistných událostí za téměř 3,5 miliardy korun. Obrovské škody na Moravě napáchaly kromě tornáda také povodně v roce 1997. Ty pojišťovny tehdy vyčíslily na 10 miliard korun. Z pohledu dnešních cen by to bylo téměř 26 miliard.

Reklama

„Naše zkušenost s tornádem byla taková, že obyvatele poznamenalo mnohem více než dřívější povodně na Moravě i v Česku. Tornádo totiž ukázalo, jak může dojít k totální likvidaci majetku v několika minutách. Proto klienty dál edukujeme, že se na pojistce nevyplatí příliš šetřit a lidé si to začali více uvědomovat,“ uvádí manažer pojišťovny Kooperativa Radek Starosta. 

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

Škody, které způsobí přírodní katastrofy, přestávají být v posledních letech ojedinělé a jejich počet se zvyšuje. V roce 2015 představoval objem škod způsobených živly dvě miliardy korun. V roce 2021, který ovlivnilo tornádo, se jednalo zhruba o pět miliard vyplacených za tyto škody. A dál roste i bez vlivu mimořádných událostí. 

„Během téměř osmi měsíců letošního roku dosáhl počet nahlášených pojistných událostí, které způsobily živly již zhruba 74 tisíc. Jejich výše již přesahuje 3,4 miliardy. Meziroční srovnání ukazuje růst těchto škod na dvojnásobek,“ říká k situaci Jedlička. Dramatické je zejména letošní léto, kdy došlo k 32 tisícům pojistných událostí za 1,8 miliardy korun. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dopady řádění tornáda na Moravě

Řádění tornáda zasáhlo i pojišťovny. Na pojistkách vyplatily výrazně víc než obvykle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme