Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Toyota investuje miliardy do výrobce létajících taxi

Dubaj obnovila program spuštění létajících taxíků od společnosti Joby Aviation
Joby Aviation, s laskavým svolením
 ČTK

Japonská automobilka Toyota investuje 500 milionů dolarů (téměř 11,5 miliardy korun) do amerického start-upu Joby Aviation, který chce vyrábět a provozovat létající taxi s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Akcie Joby Aviation na trhu Nasdaq v New Yorku krátce před 16:00 středoevropského letního času přidávaly téměř deset procent.

Reklama

„Dnešní investice navazuje na téměř sedmiletou spolupráci mezi našimi společnostmi,“ řekl zakladatel Joby Aviation JoeBen Bevirt. Podpora Toyoty byla podle něj pro úspěch jeho firmy v minulých letech klíčová.

FOTOGALERIE: Létající taxíky Volocity, které vyrábí německá společnost Volocopter

Toyota už dříve do firm Joby investovala 394 milionů dolarů (asi devět miliard korun) prostřednictvím společnosti Toyota Ventures, což je odnož Toyoty zabývající se rizikovými investicemi do technologických společností v rané fázi vývoje. Automobilka je tak největším externím akcionářem Joby, připomíná list Financial Times.

Reklama

„Díky této dodatečné investici se těšíme, že společnost Joby pro své letouny získá potřebnou certifikaci a přejde na komerční výrobu,“ uvedl provozní ředitel Toyoty Tecuo Ogawa, který dohodu za automobilku podepsal. „Sdílíme názor společnosti Joby, že udržitelné létání bude mít zásadní význam pro zmírnění přetrvávajících problémů dnešní mobility,“ dodal.

V roce 2022 Joby získala také investici 60 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) od americké letecké společnost Delta Air Lines.

Joby Aviation je kalifornská dopravní společnost, jejíž akcie se obchodují v New Yorku. Vyvíjí plně elektrické letecké taxi s vertikálním startem a přistáním s ambicí provozovat taxislužbu ve městech po celém světě.

BMW hodlá v roce 2028 uvést na trh vůz s vodíkovým pohonem

BMW uvede na trh auto s vodíkovým pohonem

Německý výrobce luxusních automobilů BMW hodlá v roce 2028 uvést na trh svůj první sériově vyráběný vůz s vodíkovým pohonem. Využije k tomu technologii palivových článků vyvinutou ve spolupráci s japonskou automobilkou Toyota Motor.

Přečíst článek

Francie povolila zřízení heliportu pro létající taxíky na Seině

OBRAZEM: Francouzi otestují novinku. S dopravou během olympiády pomůže létající taxi

Francouzská vláda povolila zřízení plovoucí plošiny, která umožní elektrickým létajícím taxíkům startovat a přistávat v Paříži během letních olympijských her. Podle deníku Le Figaro vláda vydala příslušnou vyhlášku. Proti záměru se však staví pařížská radnice, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Francie povolila zřízení heliportu pro létající taxíky na Seině

OBRAZEM: Francouzi otestují novinku. S dopravou během olympiády pomůže létající taxi

Přečíst článek
Dubaj obnovila program létajících taxíků od společnosti Joby Aviation.

VIDEO: Dubaj jako z kultovního sci-fi Blade Runner. Chystá elektrické létající taxíky

Přečíst článek
Toyota Camry

Recenze: Nová Toyata Camry jezdí úsporněji než rachotící turbodiesely

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme