Tragický rok pro pálenice, nejhorší za deset let. Nejsou švestky a jablka
Špatná zpráva pro tuzemské milovníky „té pravé, domácí“ slivovice. Loňský propad úrody švestek je důvodem jedné z nejhorších sezón za posledních deset let v pěstitelských pálenicích. Ani calvadosu kvůli poklesu sklizených jablek příliš nebude, vyplývá z odhadu Unie destilatérů na základě ankety mezi svými členy. V jednotlivých regionech se však situace liší a některé pálenice přece jen hlásí nadprůměrný zájem.
Aktuální data Unie ovocnářů a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) říkají, že loni klesla sklizeň švestek na 6784 tun, což je meziročně méně o čtvrtinu a nejméně za poslední čtyři roky.
Už loňská sezóna patřila mezi slabší. Aktuální už končící sezóna pálení byla až tragická. Pálenice v Čechách zažili jeden z nejslabších roků za posledních 10 let, řekl serveru newstream.cz tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald.
„Nejblíže tomu byl rok 2017. Po této sezóně přišel rekordní rok 2018, kdy tíha ovoce napříč republikou lámala stromy. Pro představu rok 2018 pro mnoho palíren dvojnásobek oproti roku 2017. Doufáme v opakování tohoto cyklu,“ podotkl. Podle dostupných informací z pěstitelských pálenic vzešelo asi deset milionů litrů lihovin, obvyklé množství bývá mezi pěti až osmi miliony.
Výrazný propad úrody švestek a třešní, naopak meruňkám se loni dařilo. Celkově sklizeň ovoce v Česku loni klesla meziročně o pět procent a z dlouhodobého pohledu byla podprůměrná, vyplývá to z aktuálních dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.Farmáři sklidili méně ovoce. Špatná zpráva pro Čechy – švestek je málo
Money
„Loňská neúroda byla dána především dešti v období květenství švestek a jablek. Včely neopylovaly stromy a pohroma byla na světě. Další vlivy jako relativně suché léto a další stav jen podtrhly,“ dodal Gottwald. Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, loni podle ovocnářů a ÚKZÚZ klesla o sedm procent na 110 tisíc tun.
Neškodný covid
Počet pálenic v tuzemsku se podle unie pohybuje konstantně plus minus kolem pěti set. Na jejich počet nemá v posledních dvou letech vliv ani covid a vládní opatření. „Pálenice mají přímou vazbu na úrodu. Ta je ovlivňuje zásadně. Covid v tomto směru toliko škody nenapáchal – jiné to je v lihovarnictví, kde ovoce, kterého se neurodilo mnoho, často neměl kdo sklidit. A zavřelo se gastro, tedy klíčové odbytiště. To je ovšem jiný příběh,“ podotkl Gottwald.
Vláda podle předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky chystá na červen mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci. Jurečka to uvedl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Míru zvýšení penzí nesdělil, neboť ještě není vyčíslena. Jurečka také uvedl, že vláda daně zvyšovat nehodlá, v koalici je ale podle něj shoda na valorizaci spotřební daně z tabáku či alkoholu.Vláda v červnu mimořádně valorizuje důchody, upraví i výši spotřebních daní
Politika
Cena za vypálení litru padesátiprocentního destilátů se v průměru pohybuje v okolí Prahy kolem dvou set korun, na Moravě kolem 150 korun i méně. Mezi Čechami a Moravou je ovšem jeden zásadní rozdíl – na Moravě pěstitelé přivezou hotový kvas a palírna „pouze” destiluje. Čechy fungují zcela odlišně – pěstitel přiveze ovoce a palírna jej zpracovává a kvasí pod svým dohledem a následně destiluje.
Jihočeská výjimka
Ale jsou i výjimky, jako Bozízovská pálenice nedaleko Českých Budějovic, která letos vyprodukuje asi deset tisíc litrů padesátiprocentního destilátu. „Pokud mohu hodnotit sezony za čtyři roky zpětně, letošní sezona je lehce nadprůměrná vůči množství vyrobeného destilátu,“ řekl serveru newstream.cz šéf pálenice Tomáš Linhart.
Loni potraviny v České republice zdražily o necelé procento, což je vzhledem k obecné rapidní inflaci neudržitelné. Loňské stojaté ceny potravin, výrazně se vymykající obecné rapidně zrychlující inflaci v ekonomice jako celku, představují příslovečné „ticho před bouří“.Lukáš Kovanda: Letos rekordně zdraží potraviny. Výrobci přepisují ceníky
Názory
„Je to dáno především složením navozeného ovoce pěstiteli. V letošní sezóně u nás převládají švestky, oproti předchozím letům, kdy převládala jablka. Úroda je vždy podle regionu v kterých pálenice působí – v loňském roce v našem regionu byl největší propad úrody třešní, jablek a hrušek,“ dodal Linhart.
Na letošní fungování Bozízovské pálenice covid vliv měl. „Snažili jsme se všechna opatření dodržovat a samozřejmě měla na naše služby dopad –- nesměli jsme přijímat kvasy od pěstitelů až do konce dubna, někteří zákazníci odešli ke konkurenci, kde opatření nedodržovali,“ říká Linhart. V pálenici také mohli prodávat a vydávat destiláty pouze „přes okénko”, což mělo dopad i na prodej výrobků. A nebyla možná degustace či prohlédnout si výrobky na místě.
Cena za vypálení stoupne
Cena padesátiprocentního destilátu pro pěstitele je v Bozízovské pálenici 195 korun za litr. Cena meziročně stoupla, z důvodu zvyšování cen na vstupu – energií či podpůrných přípravků pro kvašení ovoce. „Cena na příští sezonu se bude pravděpodobně opět zvyšovat z důvodů zvyšujících se cen energií či výplat zaměstnanců. A nová vláda opět mluví o zdražení alkoholu, což znamená zvýšení spotřební daně,“ podotýká Linhart.
Již nyní přitom z utržené stokoruny odevzdá pálenice státu asi tři pětiny. „Pokud se zvýší spotřební daň na alkohol, více zákazníků bude řešit výrobu jiným způsobem – nelegálním. Stát místo toho, aby vybral více peněz, tak na tom bude hůře,“ upozorňuje.
>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.