Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třetina restauratérů opět zkusí štěstí a otevře i na Štědrý den

ilustrační foto - Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu
ČTK
 ČTK

Na Štědrý den restaurace očekávají až o desetinu vyšší tržby než loni. Tvrdí to prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle nějž zájem o sváteční pohoštění roste dlouhodobě. Z dat společnosti Dotykačka vyplývá, že v posledních dvou letech zůstala na Štědrý den otevřená průměrně třetina restaurací. Podle Stárka jsou v provozu zejména podniky ve větších městech a také v blízkosti turistických atrakcí.

"Někteří lidé raději na večeři zajdou do restaurace, aby měli více času pro sebe. Velmi oblíbené je také takeaway, kdy si hosté objednávají například polévku, kapra, salát cukroví a podobně v restauraci a odnesou domů," uvedl Stárek.

Z prvního patra restaurace Lví dvůr je krásný výhled.

Na Hradě je nový podnik. Svíčková s výhledem na katedrálu je za rozumnou cenu

Na Pražském hradě je nová restaurace. Vaří zde jídla pod dozorem známého tuzemského šéfkuchaře Pavla Sapíka. Za kolik a jak?

Přečíst článek

Tržby restaurací, které jsou na Štědrý den otevřené, ve srovnání s běžnými dny podle Dotykačky rostou. Celkové tržby odvětví ale oproti průměru klesají asi o 80 procent, sdělila Dotykačka. Na silvestra bylo podle ní v posledních dvou letech otevřeno průměrně 70 procent restaurací.

Například pražská restaurace SOU100 zůstane otevřená mezi 11.00 a 14.00. Podávat bude šneky, specialitu z dob první republiky. "Vánoční šneci jsou každoroční tradicí, na kterou jsou u nás hosté zvyklí. Restauraci máme pro tuto událost komplet rezervovanou dlouho dopředu, takže dává smysl i ekonomicky," řekl Luděk Vocílka, ředitel skupiny In Catering Group, do které restaurace SOU100 patří.

Stále přicházejí rezervace

Restaurace ze skupiny Ambiente budou mít na Štědrý den zavřeno, 25. a 26. prosince se otevírací doba liší. Například restaurace U Kalendů hosty přivítá na druhý svátek vánoční. Oproti loňsku by návštěvnost mohla být zhruba o třetinu vyšší, řekl manažer Adam Novák. "Očekáváme vysoké vytížení – zaplněni bychom mohli být na 80 procent kapacit, možná i více. Stále nám ale přicházejí rezervace, takže jsou to zatím odhady," doplnil.

Restaurace Kantýna předpokládá, že 25. a 26. prosince pohostí asi o pětinu více lidí než v běžné dny. "Během vánočních svátků budou hosté moct vybírat z naší stálé nabídky. Kromě toho chystáme řízek s bramborovým salátem a vinnou klobásu na grilu," uvedl manažer Robert Pulec.

ilustrační foto

Slitek pod stromeček. Obchodníkům se zlatem před Vánocemi rostly tržby o desítky procent

V předvánočním období rostou zlatníkům a obchodníkům se zlatem tržby ve srovnání s celým rokem o desítky procent, nárůst zaznamenali letos i v meziročním srovnání. Vyplývá to z ankety mezi prodejci zlata a šperků. Kvůli rekordní ceně zlata Češi podle nich kupují letos spíše menší šperky a nižší gramáže zlatých slitků nebo mincí. Nejčastěji je pořizují prarodiče vnoučatům.

Přečíst článek

Na 25. až 26. prosince další podnik ze skupiny Ambiente - restaurace Štangl - očekává plnou obsazenost, vzhledem ke zvýšeným nákladům na personál se však provoz v tyto dny podle manažera Rudolfa Hermana spíše nevyplatí. "Klíčové je pro nás ale to, že budujeme dobré vztahy s hosty, kteří k nám v tyto dny zavítají a vracejí se zpátky," doplnil.

Restaurace Spojka Karlín bude přes svátky zavřená, jinak je ale v prosinci zejména díky vánočním večírkům obsazená z asi 95 procent, řekl manažer Martin Kolář.

V Praze je mezi 23. a 27. prosincem zarezervovaných 56,6 procenta ubytovacích kapacit, přičemž průměrná cena za pokoj a noc činí 4903 Kč. Blíž k silvestru obsazenost v hlavním městě stoupá a v období od 30. prosince do 3. ledna podle aktuálních údajů dosahuje 73,3 procenta a cena za pokoj a noc činí 7856 korun, sdělila už dříve agentura CzechTourism.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Dalibor Martínek: Proč si v Česku pořád musíme připadat jako kavky, které někdo oškubává

Přečíst článek
Číšnice, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Pivo za 70? Tak to budeme pít doma aneb Hospody čeká boj o zákazníky

Přečíst článek
Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek
Doporučujeme