Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s luxusním zbožím letos poroste nejpomaleji od pandemie. Brzdí ho Čína

Louis Vuitton
iStock
 ČTK

Celosvětový prodej luxusního zboží pro osobní potřeby, jako jsou oděvy, doplňky a kosmetické výrobky, v letošním roce čeká spíše stagnace. Při konstantních směnných kurzech by mohl vykázat růst, který ale meziročně nepřekročí čtyři procenta. To bude nejslabší výkon od roku 2020, tedy od začátku pandemie. Za letošní slabý růst bude zodpovědná hlavně Čína, kde se nejbohatší lidé vyhýbají okázalému předvádění. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila společnost Bain & Company.

Reklama

Náznaky oživení se objevily ve Spojených státech, kde táhnou růst hlavně bohatší zákazníci. Mladší a méně majetní lidé nákupy nadále odkládají. V Evropě a Japonsku podporuje prodej luxusního zboží návrat zahraničních zákazníků.

Zpomalení růstu poptávky po luxusním zboží je nejvýraznější v Číně, kde ekonomická nejistota doléhá na střední třídu. Ty, kteří si luxus stále mohou dovolit, pak nejistota nutí k opatrnosti, aby nebyli příliš okázalí. V prostředí nezaměstnanosti, sociální a ekonomické krize totiž bohatší Číňané, kteří začali znovu cestovat, utrácejí mimo svou vlast.

Stud z luxusu

„Poprvé v historii máme v Číně takzvaný stud z luxusu,“ uvedla partnerka firmy Bain Federica Levatová. Trh je podle ní teď ve fázi stagnace.

Zpráva posílí obavy investorů, že se poptávka po luxusním zboží v Číně neodrazí ode dna. Tyto obavy v posledním roce způsobily pokles cen akcií firem LVMH a Kering, vlastníka značky Gucci, upozornila agentura Reuters. Zpráva ale také podpoří očekávání, že značkám na horním konci trhu, jako je Hermés, se bude za současných podmínek dařit lépe.

Reklama

Místo toho, aby se zákazníci hrnuli do nákupních center, domlouvají si soukromé schůzky a volí spíše nenápadnou a diskrétní módu než viditelně okázalé zboží, uvedla rovněž Levatová. Předpověděla nicméně, že tento trend, který úzce souvisí se specifickou ekonomickou situací, nemusí trvat dlouho.

Jasmín používaný v luxusních parfémech sbíraly v Egyptě i pětileté děti

L'Oréal řeší problém. Jeho luxusní parfémy mají napojení na dětskou práci, zjistila BBC

Některé ingredience v parfémech dvou luxusních značek sbíraly děti, odhalilo vyšetřování britské stanice BBC. Konkrétně se jedná o jasmín, který loni v létě používaly značky Lancôme a Aerin Beauty.

Přečíst článek

Značkové boty Golden Goose

Italské luxusní tenisky jdou na burzu. Firma chce získat čtrnáct miliard

Golden Goose, módní značka na první pohled rozpoznatelná díky dominantní hvězdě, vznikla v Benátkách roku 2000. Nyní připravuje první akciový úpis. Ze vstupu na burzu chce majitel značky Golden Goose Group, investiční skupina Permira, získat 600 milionů dolarů. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Fronta před Louis Vuitton v Číně

Svět luxusu se dočkal, Číňané už zase utrácejí. Těží z toho akcie západních high-end značek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme