Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s tepelnými čerpadly se vrátil do starých kolejí. Firmy stále častěji spoléhají na export

kotelna s tepelným čerpadlem
profimedia.cz
 ČTK

Poptávka po tepelných čerpadlech klesá. Evropské prodeje se letos propadly meziročně o 47 procent, a vrátily se tak na úroveň z roku 2019. Obdobně se situace na trhu s tepelnými čerpadly vyvíjí v České republice. Tuzemské výrobce v současnosti drží především export do zahraničí. Vyplývá to z informací Asociace pro využití tepelných čerpadel.

Reklama

V první polovině loňského roku se v Evropě prodalo 1,44 milionu kusů tepelných čerpadel, v letošním roce byl objem jejich prodejů sotva poloviční. Evropská komise si přitom dříve předsevzala cíl 60 milionů instalovaných tepelných čerpadel do roku 2030. V současnosti jich je 24 milionů, podle Evropské asociace pro využití tepelných čerpadel tak hrozí nesplnění cíle. Komise se podle asociace bude zřejmě otázkou podpory tepelných čerpadel znovu zabývat.

Současná situace podle asociace ohrožuje fungování firem. Česko přitom patří k předním výrobcům v Evropě. V roce 2020 se v Česku prodalo 24 tisíc čerpadel, v roce 2022 se po zdražení energií poptávka více než zdvojnásobila, nyní nastal pokles.

tepelné čerpadlo

Jak správně spustit tepelné čerpadlo a na co si dát pozor

Domácnosti pomalu začínají topit. Jedním z oblíbených zdrojů tepla pro domácnosti je tepelné čerpadlo, které společně s ohřevem užitkové vody můžete připojit na radiátory nebo podlahové topení a jednoduše a levně vyhřívat domácnost. A i když je tepelné čerpadlo téměř bezúdržbové, zaslouží si před zátěží, kterou představuje zima, kontrolu.

Přečíst článek

"Meziroční čísla sice vypadají hrozivě, na druhou stranu je třeba zdůraznit, že především v roce 2022 byl trh nezdravě přehřátý, hnaný nejistotou a unáhleným rozhodováním, což bylo doprovázeno i nástupem firem bez historie a nevhodnými instalacemi. To se mohlo negativně odrazit i na celkovém vnímání tepelných čerpadel v Česku," uvedl předseda tuzemské asociace Radek Červín. Situace na trhu tak může podle něj být i příležitostí pro ozdravení trhu a lepší ochranu spotřebitele. "Věříme, že následný nárůst prodejů už bude zdravý a že pomůže spotřebitelům spořit náklady na vytápění," řekl Červín.

Reklama

Pokles poptávky, zejména pak u instalací v rodinných a bytových domech, potvrzují i firmy. Pro české výrobce je proto v současné době klíčový především export do zahraničí a také rostoucí zájem firem. Ředitel společnosti Master Therm Tomáš Kott za celý letošní rok očekává stagnaci českého trhu, firma je tak stále častěji aktivní zejména v Irsku, Velké Británii nebo Nizozemsku. "Pořízení tepelného čerpadla je pro domácnosti využívající tradiční zdroje mnohdy drahé, obavy vzbuzuje také přístup úřadů a navyšování cen regulované složky elektřiny," uvedl Kott. Podle něj by řešením situace mohla být větší podpora domácností.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

solární panely

Dalibor Martínek: Na tepelná čerpadla a soláry jdou miliardy dotací. Stát dotuje bohaté, na chudé kašle

Přečíst článek

Designové domy v prémiové lokalitě. Bydlení v top‘ rezidenci Pomezí je jedinečné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme