Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tykač navýší podíl ve vietnamské uhelné elektrárně Mong Duong 2, získá většinu

Podnikatel Pavel Tykač
ČTK
 ČTK

Společnost Sev.en Global Investments (GI), která patří do české energetické skupiny Sev.en podnikatele Pavla Tykače, koupí od China Investment Corporation dalších 19 procent podílu v uhelné elektrárně Mong Duong 2 ve Vietnamu.

Reklama

Už dříve firma získala 51 procent, loni nadpoloviční podíl odkoupila od americké společnosti The AES Corporation. Nově tak bude mít ve vietnamské elektrárně 70procentní většinu. Transakci ještě budou schvalovat vietnamské úřady, uvedla Sev.en Global Investments. Hodnotu transakce neuvedla.

Sev.en Global Investments si od navýšení podílu slibuje silnější mandát v elektrárně, která je podle firmy zcela klíčová pro dodávky elektřiny do metropolitní oblasti Hanoje. „Po nezbytných schvalovacích procesech bude tahle akvizice největší evropskou investicí do vietnamského energetického sektoru,“ řekl generální ředitel Sev.en Global Investments Alan Svoboda.

Strategická elektrárna

Mong Duong 2 je uhelnou elektrárnou na severu Vietnamu, která je strategickým dodavatelem elektřiny do Hanoje a severní části země. Celkovým výkonem 1,2 gigawattu je větší než největší tuzemská uhelná elektrárna v Počeradech, jejíž výkon dosahuje jednoho gigawattu. Zprovozněna byla Mong Duong 2 v roce 2015.

Přehled nejvlivnějších žen ve finančním světě doplnilo 24 nových jmen

PROHLÉDNĚTE SI: Bérová, Tykač, Jirásková, Havrlant. Přehled nejvlivnějších žen ve finančním světě doplnilo 24 nových jmen

Přinášíme exkluzivně pohled na třetí ročník Síně slávy projektu #FinŽeny. Do unikátního přehledu dlouhodobě nejvlivnějších českých bankéřek, ekonomek, manažerek, finančních ředitelek a dalších dlouhodobě vlivných žen sektoru financí letos přibylo 24 nových jmen.

Přečíst článek

Reklama

Skupina Sev.en Global Investments od předloňského roku řídí všechny dosud realizované zahraniční investice Sev.en Group. Kromě tradiční energetiky a těžby se zaměřuje i na další odvětví, jako například ocelářství, petrochemickou výrobu a další průmyslové sektory.

Tykač podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Patří k nejbohatším Čechům, podle české mutace časopisu Forbes mu s majetkem 183,3 miliardy korun patří čtvrté místo. Ovládá zejména druhého největšího výrobce elektřiny v ČR Sev.en Energy, do které patří severočeské hnědouhelné doly Vršany a ČSA, elektrárny Chvaletice a Počerady a teplárny ve Zlíně a v Kladně. Prostřednictvím dalších firem skupuje Tykač akcie, například Monety nebo ČEZ. Angažuje se i v zahraničí. Před loňskými Vánoci se stal majitelem fotbalové Slavie Praha.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dukovany

Ekonomové: Česku chybí biliony na základní infrastrukturu. Investice potřebuje energetika i doprava

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme