Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uber dostal v Nizozemsku obří pokutu, porušil nařízení EU

Uber dostal v Nizozemsku pokutu 290 milionů eur
iStock
 ČTK

Provozovatel alternativní taxislužby Uber dostal v Nizozemsku pokutu 290 milionů eur (7,3 miliardy korun). V rozporu s pravidly Evropské unie posílal osobní data evropských řidičů taxi do centrály ve Spojených státech, oznámil nizozemský úřad pro ochranu osobních údajů (DPA). Uber s pokutou nesouhlasí.

Reklama

Nizozemský úřad v odůvodnění svého rozhodnutí sdělil, že Uber nezajistil dostatečnou ochranu těchto dat při přenosu. To podle úřadu představuje vážné porušení unijního nařízení GDPR, které ochranu citlivých osobních údajů upravuje.

„Toto chybné rozhodnutí a tak mimořádná pokuta jsou zcela neopodstatněné. Proces přeshraničního přenosu dat společnosti Uber byl za tříleté období nesmírné nejistoty mezi EU a USA v souladu s GDPR,“ sdělil agentuře Reuters mluvčí Uberu Caspar Nixon. „My se odvoláme a jsme si jisti, že zvítězí zdravý rozum,“ dodal.

Mluvčí tak odkazoval na dobu před rokem 2020, kdy mezi Evropskou unií a Spojenými státy panovaly neshody ohledně přenosu osobních dat mezi kontinenty. Soudní dvůr EU v červenci 2020 označil za neplatné rozhodnutí Evropské komise, které umožňovalo firmám předávat osobní údaje uživatelů do USA. Reagoval tehdy na podnět rakouského aktivisty Maxe Schremse, podle něhož společnost Facebook nerespektovala pravidla ochrany citlivých dat.

Uber měl za loňský rok hrubý zisk 14,8 miliardy dolarů (více než 331 miliard korun) proti zisku 12,2 miliardy dolarů o rok dříve. Tržby zvýšil téměř o 17 procent na 37,3 miliardy dolarů (přes 835 miliard korun).

Reklama

Fondee dostalo od ČNB pokutu 900 tisíc za chyby při poskytování služeb

Česká národní banka (ČNB) uložila investiční platformě Fondee pokutu 900 tisíc korun za pochybení při poskytování investičních služeb zákazníkům. V rozkladu původního rozhodnutí snížila sankci na polovinu původní výše. Fondee se chyb dopustila ve druhé polovině roku 2021 a v roce 2022. Rozhodnutí, které ČNB zveřejnila na svém webu, je pravomocné. 

Přečíst článek

Pronájmy Airbnb se realizují zejnéna v centru metropole

Airbnb a další budou pod větší kontrolou. Státu a obcím to má přinést navíc téměř miliardu

Vláda schválila novelu cestovního ruchu, zpřísňující podmínky poskytování ubytování přes Airbnb, Booking a další platformy, které jsou prostředníkem mezi ubytovaným a poskytovatelem noclehu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Viktor Orbán

Maďaři musí zaplatit obří pokutu. Nezavedli nezbytná opatření ve své migrační politice, uvedl soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme