Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uber zvažuje nákup Expedie. Šlo by o jeho dosud největší akvizici

Uber dostal v Nizozemsku pokutu 290 milionů eur
iStock
 ČTK

Provozovatel alternativní taxislužby Uber zkoumá možnost nabídky na převzetí americké internetové cestovní platformy Expedia, jejíž hodnota činí 20 miliard dolarů (466,1 miliardy korun). Byla by to největší akvizice firmy Uber, která se snaží rozšířit své aktivity a najít nové možnosti pro růst. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na informované zdroje.

Reklama

Generální ředitel Uberu Dara Khosrowshahi byl v letech 2005 až 2017 generálním ředitelem Expedie a zůstává nevýkonným ředitelem ve správní radě firmy. V Expedii se stal jedním z nejlépe placených šéfů v USA.

Zdroje však upozornily, že vše je zatím v počáteční fázi. Je tak možné, že se dohoda nakonec neuskuteční.

Uber v posledních letech rozšířil své podnikání mimo nabídku alternativní taxislužby do rezervací vlakových jízdenek a letenek, donášky jídla, firemní logistiky a reklamy. Cílem firmy je transformovat se do superaplikace podobné platformám vytvořeným čínskými technologickými skupinami, jako WeChat.

Uber dostal v Nizozemsku pokutu 290 milionů eur

Uber dostal v Nizozemsku obří pokutu, porušil nařízení EU

Provozovatel alternativní taxislužby Uber dostal v Nizozemsku pokutu 290 milionů eur (7,3 miliardy korun). V rozporu s pravidly Evropské unie posílal osobní data evropských řidičů taxi do centrály ve Spojených státech, oznámil nizozemský úřad pro ochranu osobních údajů (DPA). Uber s pokutou nesouhlasí.

Přečíst článek

Reklama

Získání Expedie a její rezervační technologie by výrazně posílilo tyto ambice. Čtvrtá největší internetová cestovní společnost měla v roce 2023 tržby 12,8 miliardy dolarů díky zájmu o cestování po pandemii nemoci covid-19. Letos v létě ale varovala, že čelí zpomalení poptávky po cestování.

Akcie Uberu za poslední rok stouply o 85 procent. Tržní kapitalizace společnosti tak nyní činí 173 miliard dolarů. V únoru firma oznámila, že poprvé vykázala za celý rok provozní zisk díky posílení poptávky po sdílených jízdách, ale také donášce jídla, logistice a rychle rostoucí reklamní divizi.

Uber od svého vstupu na burzu v roce 2019 uzavřel jen málo velkých akvizic. Do oblasti dodávek jídla a nápojů expandoval prostřednictvím akvizic firem Postmates za 2,65 miliardy dolarů a Drizly za 1,1 miliardy dolarů. Do logistiky vstoupil pomocí akvizice firmy Transplace za 2,25 miliardy dolarů a převzal také za 3,1 miliardy dolarů firmu Careem, poskytovatele alternativní taxislužby na Blízkém východě. Vlastní také podíly ve firmě na autonomní vozy Aurora a čínském poskytovateli alternativní taxislužby DiDi a uzavřel partnerství s firmami zaměřenými na vývoj autonomních vozů Waymo a Cruise.

Uber si v srpnu zajistil první investiční rating. Firma si chce zajistit, že případná nabídka na Expedii nezpůsobí pokles ratingu zpět do neinvestičního pásma, dodaly zdroje.

Liftago se na konci roku rozdělí do dvou samostatných firem

Liftago oddělí přepravu od logistiky, vzniknou dvě samostatné firmy

Česká přepravní společnost Liftago se do konce letošního roku rozdělí do dvou samostatných firem, oddělí přepravu osob a zásilek od nedávno spuštěné logistické sítě. Liftago tak od ledna nově povede současný provozní ředitel Radek Svíčka, v čele nově vzniklé firmy zaměřené na městskou logistiku pak bude dosavadní výkonný ředitel a spoluzakladatel Liftaga Ondřej Krátký.

Přečíst článek

Slovenský létající automobil zaujal Číňany. Je z toho byznys

Čína už stála v čele vývoje elektromobilů a nyní aktivně vyvíjí řešení pro létající dopravu. Do středu pozornosti se nyní dostává i slovenské létající auto AirCar, vyrábět ho totiž chtějí právě Číňani.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme