Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Účinná prevence a moderní terapie zlepšují prognózu pacientů s rakovinou prostaty

Účinná prevence a moderní terapie zlepšují prognózu pacientů s rakovinou prostaty
Shutterstock / poskytnuto ČTK Protext
Komerční spolupráce

Rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním českých mužů, její výskyt se za posledních dvacet let ztrojnásobil. V současné době postihuje kolem 80 tisíc pacientů, jejichž průměrný věk je 73 let. Přestože se jedná o závažnou diagnózu, účinná prevence a moderní medicína přinášejí výrazné zlepšení prognózy i kvality života pacientů.

Reklama

Podle projektu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) "Inovace pro život 2" se díky moderní léčbě prodlužuje délka života i u pacientů ve čtvrtém stadiu rakoviny prostaty, kdy se nádor již rozšířil mimo prostatu do regionálních lymfatických uzlin nebo jiných orgánů, zejména kostí.

Kvalitní diagnostika je klíčem k úspěšné léčbě rakoviny prostaty, protože včasně zachycená onemocnění bývají léčitelná. „I přes lepší diagnostiku však až 20 procent případů rakoviny prostaty stále zachycujeme až v pokročilém stadiu,“ říká děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, profesor Marek Babjuk. Každý rok je diagnostikováno téměř deset tisíc nových pacientů, z nichž většina přichází v raných stadiích nemoci. Přibližně tisíc pacientů ročně je však zachyceno až ve čtvrtém stadiu, nebo do něj vstoupí v důsledku progrese nebo relapsu onemocnění.

Léčba rakoviny prostaty se v posledních letech zásadně změnila. „Tam, kde se onemocnění rozšíří mimo prostatu, musíme léčit celkově. Objevila se celá řada novinek a nových postupů, které de facto umožňují pacientům dlouholeté přežití s velmi dobrou kvalitou života,“ vysvětluje profesor Babjuk. Nové léčebné metody jsou šetrnější a více přizpůsobené individuálním potřebám pacientů.

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Aminokyselinu alanin si tělo dokáže vyrábět samo. Primární funkcí alaninu je tvorba bílkovin v organismu. Je jednou z nejvíce zastoupených aminokyselin v potravinách a u zdravého člověka se vyskytuje v krevním oběhu ve vysokém množství. A pokud jej potřebujete získat, zvolte hovězí nebo drůbeží maso.

Přečíst článek

Reklama

Pacienti v nejpokročilejším stadiu rakoviny prostaty jsou léčeni nejmodernějšími přípravky v tzv. komplexních onkologických centrech. „Hovoříme o tzv. centrové léčbě, která je dnes předepisována více než 2 500 pacientům. K dispozici je více než sedm moderních léků, které významně přispěly k nárůstu pětiletého přežití pacientů,“ říká David Kolář, výkonný ředitel AIFP. Nejvíce pacientů se léčí v centrech v Praze, Jihomoravském a Plzeňském kraji, zatímco v kraji Středočeském a Karlovarském tato centra chybí a pacienti musí za léčbou dojíždět.

Léčba v těchto centrech přináší nejen prodloužení života, ale také snížení rizika akutní hospitalizace a operací. „Onkologie je nejlepší obor medicíny, protože pokrok můžete sledovat každý den. Rakovina prostaty není výjimka. I když někteří pacienti přicházejí pozdě, prodlužuje se jejich dožití a kvalita života zůstává vysoká,“ říká Michaela Tůmová z pacientské organizace STK Pro chlapy.

Náklady na centrovou léčbu rostou s počtem pacientů. V roce 2022 přesáhly 800 milionů korun. „Náklady na léčbu jednoho pacienta však v uplynulých letech postupně klesaly na aktuálních 313 tisíc korun. Díky centrové léčbě také dochází ke snižování dalších nákladů na zdravotní péči, zejména díky sníženým hospitalizacím,“ vysvětluje Kolář.

V České republice se centrovou léčbou, tedy léčbou nejmodernějšími léky ve specializovaných centrech, léčí přes 126 tisíc pacientů. Tato léčba je nejčastěji využívána u pacientů s neurologickými, oftalmologickými nebo onkologickými nemocemi. V současnosti mají pacienti přístup až k 295 lékům, jež pozitivně ovlivňují délku života, zkracují hospitalizace a snižují čerpání sociálních dávek.

„Společně s rozvojem moderní medicíny a současným zdravotnickým systémem, který většinu inovativních léků řadí mezi centrové, lze očekávat další růst tohoto segmentu. Řešení mohou přinést nové risk-sharingové platební modely nebo decentralizace vybraných léčiv mimo specializovaná centra,“ uzavírá Kolář.

Rakovina zjištěná z kapky krve: pardubická firma chce do praxe přivést nápad českého vědce

Rakovina zjištěná z kapky krve: pardubická firma chce do praxe přivést nápad českého vědce

Najít nádor v rané fázi, kdy se dá úspěšněji léčit, dokáže metoda vyvinutá týmem profesora Michala Holčapka na Univerzitě Pardubice. Nápad se nyní snaží převést do praxe spin-off společnost Lipidica nejdříve v Česku, výhledově i v zahraničí.

Přečíst článek

Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové genetické testy prozrazují stále přesněji, kdo je vystaven vyššímu riziku dědičného onemocnění.

Věda už umí včas člověka varovat před hrozícími nemocemi. Ale také ho tím dokáže vyděsit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme