Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úklid Himalájí. Nepálci sebrali z osmitisícovek 11 tisíc tun odpadků

Úklid Himalájí. Nepálci sebrali z osmitisícovek 11 tisíc tun odpadu
ČTK
 ČTK

Nepálská armáda při každoročním úklidu Himalájí letos z Mount Everestu a dalších dvou vrcholů odstranila 11 tisíc tun odpadků, čtyři mrtvá těla a jednu kostru, informovala stanice BBC.

Reklama

Hory vojáci uklízeli 55 dní. Armáda úklid s roční frekvencí zahájila v roce 2019. Dohromady za pět let vojáci podle prohlášení armády snesli z Himalájí celkem 119 tun odpadků, 14 mrtvol a několik koster.

Odhaduje se, že na Everestu se nachází více než 50 tun odpadků a 200 těl, píše BBC. Aby se pro tento rok množství odpadků snížilo a lezci se vrátili v pořádku dolů, nepálská vláda zavedla povinnost nosit sledovací zařízení a rovněž ohlásila nařízení, podle něhož lezci musí své exkrementy uklidit a snést zpět do základního tábora. V budoucnu chtějí úřady podle vládních představitelů zavést tým horských hlídačů, který by čistotu Himalájí aktivně monitoroval.

Jarní lezecká sezona skončila na nepálských horách na konci května. Vláda letos vydala povolení k výstupu celkem 421 lezcům, což je o 57 méně než minulý rok. Celkem se o zdolání Everestu pokusilo asi 600 lidí včetně nepálských Šerpů, kteří povolení nepotřebují. Za rok 2024 v Himalájích zemřelo nebo zmizelo osm lezců, minulý rok to podle BBC bylo 19.

Lidé na výstup nemají peníze

Ředitel nepálského ministerstva cestovního ruchu a horolezectví Rakeš Gurung soudí, že do nižšího zájmu o povolenky k výstupu se promítla současná ekonomická situace. Za jednu povolenku zájemci zaplatí 11 tisíc dolarů (asi 248 400 korun). Gurung zmínil i parlamentní volby v Indii, které podle něj omezily počet indických lezců.

Reklama

Číslo vydaných povolenek nicméně pravděpodobně ještě klesne. Nepálský nejvyšší soud vládě nařídil, aby stanovila jejich maximální počet. „Vláda bude spolupracovat s experty, aby určila počet, který zajistí bezpečnost všech lezců. Bez konkrétní studie nemůžeme zatím říci, kolik to bude,“ uvedl Gurung.

New York

Češi začínají objevovat svět. Stále častěji cestují do vzdálených a exotických destinací

Češi na letošní rok koupili meziročně o pětinu více letenek do exotických a více než 4000 kilometrů vzdálených destinací, uvádějí prodejci letenek. Ti srovnávali letenky na letošní rok nakoupené loni a letos do 20. února. Nejčastěji hlásili zvýšení zájmu o lety do Spojených států, Vietnamu, Thajska nebo Austrálie.

Přečíst článek

Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Mít vlastní byt u moře Čechy láká víc a víc. Za jakých podmínek se dá sjednat hypotéka?

Zaměstnanců s velmi dobrými příjmy je v Česku evidentně čím dál více. Dokonce tolik, že si mohou dovolit nakupovat nemovitosti v cizině ve větším měřítku než podnikatelé. Část jich to financuje kompletně z vlastního, část si na to bere hypoteční úvěr. Ten si přitom mohou vzít už i u bank přímo v Česku. Ne každý ale o tom ví. Přečtěte si, za jakých podmínek takovou hypotéku na byt či dům u moře, můžete dostat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme