Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci si stěžují na českou iniciativu. Část granátů vybuchuje předčasně

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Ukrajina si v dopise stěžovala Česku, že část dělostřeleckých granátů dodaných v rámci české muniční iniciativy vybuchuje předčasně, čímž ohrožuje ukrajinské vojáky i techniku. Informoval o tom německý list Handelsblatt.

Reklama

„Je to noční můra každého dělostřelce: granát nevybuchne kilometry daleko v nepřátelských pozicích, ale krátce poté, co opustí hlaveň děla. Právě to se stávalo vojákům na Ukrajině - s dělostřeleckými granáty, z nichž některé byly dodány v rámci české muniční iniciativy, ale také z USA,“ napsal Handelsblatt.

FOTOGALERIE: Výroba útočných dronů na Ukrajině

Ukrajinská vláda podle listu o těchto případech informovala Čechy v srpnu. „Během bojového použití výše uvedených nábojů“ došlo „k řadě výbuchů granátů ve vzdálenosti 20 až 60 metrů od ústí hlavně“, „v jejichž důsledku byl zraněn personál a poškozeny dělostřelecké systémy“, uvádí se v dopise ukrajinské strany, který má Handelsblatt k dispozici.

Reklama

Náměstek ředitele pro strategickou komunikaci Rudolf Akopian drží model ukrajinského FPV dronu "General Chereshnya"

Nová zbraň Ukrajinců na ruském území. Tamní cíle ničí „roje dronů“

Ukrajina jako první na světě zavedla technologii „roje dronů“ a za poslední rok se jí podařilo zničit nebo poškodit více než 200 cílů na ruském území. V publikovaném komentáři pro ukrajinskou verzi časopisu Forbes to napsal ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov. Ukrajina se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Technologie z druhé světové války

Podle Kyjeva za vysokou míru defektních projektilů mohou vadné rozbušky M515 a M51A5, které byly vyvinuty ještě během druhé světové války. V dodávce téměř 35 tisíc dělostřeleckých granátů jich předčasně explodovalo 0,05 procenta, tedy pět z každých 10 tisíc vystřelených nábojů.

Podle Handelsblattu byl tento typ munice dodaný na Ukrajinu v rámci české muniční iniciativy a také ze strany Spojených států.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, do konce srpna přispělo 15 zemí. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka zhruba 50 tisíc kusů munice. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Sama ČR přispěla téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno 500 tisíc kusů munice.

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington

Kreml se opět vyjádřil k použití jaderných zbraní. Záleží prý na USA

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Učinil tak v době, kdy se objevily spekulace, že by Kreml mohl upustit od postsovětského moratoria na jaderné testy, zatímco západní země zvažují, zda povolí Kyjevu, aby jejich zbraněmi mohl udeřit na území Ruska, podotkla agentura Reuters.

Přečíst článek

Deník Financial Times s odvoláním na českou společnost Czechoslovak Group (CSG), která jménem české vlády granáty v Africe nebo Asii pořizuje, koncem května uvedl, že zhruba polovina nakoupených dělostřeleckých nábojů nemohla být dodána na Ukrajinu tak rychle, jak bylo plánováno. U některých nábojů bylo totiž potřeba nahradit některé komponenty.

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU přišel český premiér Petr Fiala na unijním summitu v únoru, tedy v době, kdy se Ruskem napadená země potýkala s akutním nedostatkem munice. Česko funguje jako zprostředkovatel a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme