Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinská armáda naverbovala do svých řad tisíce vězňů

K ukrajinské armádě se přidalo 3171 odsouzených
ČTK
 ČTK

K vojenským útvarům ukrajinských ozbrojených sil dorazilo ke konci června 3171 odsouzených Ukrajinců, kteří byli podmínečně propuštěni, aby mohli sloužit v armádě. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na generální prokuraturu země, která se třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v květnu podepsal zákon, jenž lidem odsouzeným za méně závažné trestné činy umožňuje vstoupit do ozbrojených sil a bojovat proti ruským silám. Norma je jedním z kroků Kyjeva, jenž má pomoci doplnit ukrajinské jednotky a střídat vojáky vyčerpané z bojů proti invazní armádě.

Ukrajinské věznice dosud podle kanceláře generálního prokurátora vyhotovily celkem 3822 žádostí o podmínečné propuštění za účelem smluvní vojenské služby. „K 27. červnu soudy vyhověly 3424 žádostem... K vojenským jednotkám dorazilo 3171 osob,“ uvedl úřad.

Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Orbán v Kyjevě: Maďarsko oceňuje Zelenského mírové iniciativy

Maďarský premiér Viktor Orbán v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.

Přečíst článek

Ukrajinska pravda připomíná vyjádření ministerstva spravedlnosti z konce května. Náměstkyně šéfa resortu Olena Vysocká tehdy uvedla, že první odsouzení, kteří vstoupili do ozbrojených sil, procházejí výcvikem a několik už jich zajalo ruského vojáka.

Reklama

Ukrajinský zákon omezuje možnosti pro podmínečné propuštění vězňů, aby mohli sloužit v armádě. Zakazuje například mobilizovat odsouzené za závažné zločiny, jako jsou vraždy nebo znásilnění, či trestné činy proti národní bezpečnosti. Nikomu nesmí do konce trestu zbývat více než tři roky. O podmínečném propuštění rozhodují soudy.

Rusko za rok shodilo nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území

Rusové omylem shodili už několik desítek klouzavých bomb na svá území. I na velká města

Rusko od loňského do letošního dubna shodilo omylem nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území v Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, napsal americký list The Washington Post s odkazem na ruský interní dokument, který zachytila ukrajinská rozvědka. Většina z leteckých pum nevybuchla. Na ruské území podle odborníků dopadly zřejmě kvůli chybným naváděcím systémům.

Přečíst článek

Bezprostředně po vpádu ruských vojsk do země 24. února 2022 narukovalo mnoho Ukrajinců do armády dobrovolně bránit vlast. Teď už se však před vojenskými středisky fronty netvoří a řada mužů se bojům spíše snaží vyhnout. Ani jedna strana konfliktu oficiálně své vojenské ztráty nezveřejňuje, odhady ovšem hovoří o vysokých ztrátách na obou stranách.

K nabírání trestanců do armády už v dřívější fázi války přistoupila Moskva. Ruský program se od ukrajinského nicméně liší, především v tom, že Moskva umožňuje bojovat vězňům odsouzeným za těžké zločiny. Kdysi je verboval hlavně šéf soukromé žoldnéřské armády Jevgenij Prigožin, který loni v létě zahynul při pádu letadla. Pokud přežili šest měsíců na frontě, získali volnost často pachatelé těžkých zločinců, včetně vrahů, napsala nedávno agentura DPA. Od té doby podle ní ruskou společností otřásají činy, kterých se tito navrátilci dopouštějí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ruští vězni najatí do bojů na Ukrajině kritizují podmínky v ruské armádě

Posílají nás na jatka. Vězni najatí ruskou armádou popsali její praktiky, stěžují si na plat i tlak od velitelů

Přečíst článek
Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme