Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úleva pro Brno? Hydrologové zmírnili hodnotu průtoku při kulminaci Svratky a Svitavy

Hasiči staví v ulici Poříčí u řeky Svratky protipovodňovou hráz během vydatných dešťů
ČTK
 ČTK

Dnešní večerní předpověď hydrologů zmírnila kulminaci Svratky i Svitavy před přítokem do Brna.

Reklama

Zatímco Svratka ve Veverské Bítýšce měla přesáhnout hladinu pro extrémní povodeň, nynější prognóza hovoří o kulminaci na hladině třetího stupně povodňové aktivity. Hladina Svitavy v Bílovicích nad Svitavou sice třetí stupeň povodňové aktivity překoná, nedosáhne však úrovně extrémní povodně, vyplývá z aktuálních údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Večerní prognóza kalkuluje s nižším úhrnem srážek v obou povodích. Kulminace Svratky se předpokládá v neděli ve večerních hodinách na výšce hladiny 300 centimetrů, což odpovídá 115 metrům krychlovým za vteřinu. Ranní prognóza hovořila o 406 centimetrech. Druhého stupně povodňové aktivity má Svratka dosáhnout kolem půlnoci. Znamená to také, že přítok do Brněnské přehrady postupně převýší odtok, který od čtvrtečního odpoledne drží Povodí Moravy na 55 až 57 metrech krychlových za vteřinu.

Reklama

Svitava překročila třetí stupeň

Svitava překročila první stupeň povodňové aktivity dnes odpoledne, v sobotu ráno by měla překonat druhý a odpoledne třetí stupeň. Ranní prognóza předpokládala kulminaci na 525 centimetrech, nynější hovoří o 480 v neděli odpoledne. S ohledem na průtok je to téměř o třetinu méně, než byl ranní předpoklad.

Průtok Svratky a Svitavy je důležitý pro obce na jih od Brna, kde se řeky stékají, zejména pro Židlochovice. Zatímco průtok Svratky v Brně lze regulovat pomocí Vírské a Brněnské přehrady, průtok Svitavy je téměř neregulovatelný, protože dvě menší přehradní nádrže jsou pouze na malých přítocích, tedy na Křetínce a Bělé.

Labe protéká Masarykovým zdymadlem pod hradem Střekov

Česko se připravuje na povodně. Některá města chystají evakuace, lidé jsou bez proudu

Města v České republice chystají kvůli extrémním dešťům a očekávanému vzestupu hladin evakuace obyvatel a staví protipovodňové bariéry. Někde již museli lidé opustit chatové oblasti. Bez proudu byly odpoledne tisíce domácností, do vedení většinou spadly vlivem deště a větru stromy nebo větve. Na Náchodsku najel do spadlého stromu vlak, nikdo se nezranil. Nejhorší situace by měla být o víkendu, déšť ještě zesílí. Extrémní povodňové ohrožení platí pro celou Moravu a Slezsko, Vysočinu, východní, jižní či severní Čechy, ale podle aktuální výstrahy se na velkou vodu musí připravit i Praha a většina Středočeského kraje.

Přečíst článek

Čechům hrozí povodně a škody za více než 200 miliard

Čechům hrozí povodně a škody za více než 200 miliard. Pojištění však stále podceňují

Povodně z let 2002 a 1997 představují vůbec nejnákladnější živelní pojistné události v historii České republiky. Jde zároveň o jediné dvě pojistné události, které způsobily pojištěnou škodu ve výši deseti miliard korun u více.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme