Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělou inteligenci využívá každý sedmý český zaměstnanec, převažují muži

Práce na počítači, ilustrační foto
poskytnuto BNP Paribas Cardif
 ČTK

Nástroje umělé inteligence (AI) v Česku pravidelně využívá každý sedmý zaměstnanec. Častěji s nimi pracují muži než ženy a mladší než starší zaměstnanci.

Reklama

Více než polovina zaměstnanců předpokládá, že AI bude mít významný dopad na jejich práci, vyplývá z průzkumu mezi více než 4800 lidmi od 18 let, který zpracovala personální společnost Randstad ČR.

„Více než polovina zaměstnanců očekává, že AI bude mít v následujících pěti letech významný dopad na jejich práci. Tento trend je zvlášť patrný mezi lidmi, kteří již s AI pracují,“ uvedl generální ředitel Randstadu Martin Jánský. Ohledně dopadů umělé inteligence na pracovní prostředí mají lidé nejčastěji neutrální očekávání, takový postoj jich zastává 43 procent. Pozitivní očekávání má 36 procent respondentů, negativní 12 procent.

Ženy mají z AI obavy

„Pozitivní vnímání AI je zastoupeno především mezi muži, a to ze 40 procent. Naproti tomu ženy, především starší generace z regionů, mají větší obavy z jejího negativního dopadu,“ uvedl Jánský. Zaměstnavatelé by podle něj měli zvyšovat informovanost zaměstnanců o AI a jejích možnostech zlepšit pracovní podmínky, aby zmírnili obavy spojené s jejím zaváděním.

„Nedůvěra v AI je pochopitelná, lidé se často obávají toho, co neznají. Proto je důležité ukázat, jak AI funguje, a vysvětlit její výhody, aby se z ní nestal strašák, ale naopak nástroj, který může přinést nové příležitosti,“ sdělila čestná prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek Kateřina Haring.

Reklama

Haring upozornila, že většímu rozšíření nástrojů AI brání i to, že jejich české verze jsou většinou placené. „Pro zlepšení konkurenceschopnosti naší země by měla být AI využívána co nejvíce, což povede k vzniku nových produktů a služeb, inovacím a zvýšení přidané hodnoty naší ekonomiky,“ uvedla. Zaměstnavatelé by podle ní měli zaměstnancům poskytovat potřebnou podporu, aby si mohli nástroje AI osvojit.

Sam Altman

Do AI se během následujících čtyř let napumpují stovky miliard dolarů

Celosvětové výdaje na umělou inteligenci (AI), například na aplikace, infrastrukturu a služby spojené s AI, by se měly do roku 2028 více než zdvojnásobit a dosáhnout 632 miliard dolarů (přes 14 bilionů korun). Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Přečíst článek

CTO společnosti IBM Martin Švík

Martin Švík z IBM: Kvantové počítače představují novou konkurenční výhodu pro státy. Přístup Česka se mění

Kvantové počítače a umělá inteligence značně rozšiřují možnosti, kterými technologie usnadňují výzkum i další lidské činnosti. Jsme tedy na prahu další průmyslové revoluce? „Ještě před rokem to v Česku moc nerezonovalo. Ale od té doby se podařilo přesvědčit řadu lidí a letos na začátku roku podepsala Národní ekonomická rada vlády dokument, podle něhož je kvantum pro Českou republiku strategická oblast,“ říká Martin Švík, technologický ředitel IBM pro region severní, střední a východní Evropy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme