Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

UniCredit se může stát největším akcionářem Commerzbank

UniCredit nakoupila další akcie Commerzbank
ČTK
 ČTK

Italská bankovní skupina UniCredit na trhu koupila další akcie německého finančního domu Commerzbank.

Reklama

Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) jako unijní regulační úřad ale nejprve musí italské bance schválit žádost, aby směla podíl v Commerzbank zvýšit až k 29,9 procenta. Pokud EBA žádost schválí, UniCredit podíl zvýší přibližně na 21 procent a stane se největším akcionářem společnosti. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani podle agentury Reuters řekl, že UniCredit dělá dobře.

UniCredit už dříve koupila podíl 4,5 procenta od německé vlády a dalších zhruba 4,5 procenta na finančním trhu. Její podíl tak nyní odpovídá přibližně devíti procentům a banka je po německém státu druhým největším investorem v Commerzbank.

K dalšímu zvýšení podílu UniCredit přistoupila navzdory odporu v Německu k případné akvizici nebo fúzi. Finanční agentura německého ministerstva financí, která akcie vlastněné státem spravuje, dnes ráno oznámila, že v nejbližší době nehodlá prodávat další podíl v Commerzbank.

„UniCredit je velká italská banka a dělá dobře, že je aktivní v rámci vnitřního trhu (EU),“ řekl italský ministr zahraničí Tajani. Nelze podle něj  „být proevropský jen slovy“.

Reklama

Protest odborářů

Odborový svaz Verdi a podniková rada zaměstnanců Commerzbank na konci minulého týdne vyzvaly berlínskou vládu, aby nepřipustila převzetí německé banky skupinou UniCredit. Podle odborů by se vláda měla postavit za silnou a nezávislou Commerzbank. Zástupci zaměstnanců se mimo jiné obávají ztráty větší části pracovních míst.

Více než pětiprocentní podíl v Commerzbank připadá na investiční fond BlackRock, více než tři procenta pak drží norský stát, a to prostřednictvím norské centrální banky. Zhruba 23 procent akcií podle přehledu aktualizovaného tento měsíc připadá na soukromé investory a přibližně 54 procent na investory z řad finančních institucí.

Commerzbank v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 12 procent na 1,3 miliardy eur (29,5 miliardy korun).

S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Fed překvapil investory a boj o dluhový strop se blíží

Týden na trzích se nesl ve znamení klíčového zasedání americké centrální banky. Ta měla snižovat sazby poprvé od roku 2020. S tím, že se nakonec jednalo poměrně o razantní pokles, Fed snížil sazby o 50 bazických bodů. Investoři se nyní rovněž mohou začít připravovat na boj o tzv. dluhový strop. Trh v týdnu posiloval a americký index S&P 500 se tak vyšplhal na nová maxima směrem k 5700 bodům.

Přečíst článek

Lidé si už zase půjčují více peněz, bankám rostou zisky

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním pololetí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,25 miliardy korun, tedy o osm procent, na 59,94 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci června činila 10,621 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 640 miliard korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

UniCredit Bank v Česku a na Slovensku vzrostl čistý zisk o téměř pětinu

České a slovenské UniCredit Bank vzrostl čistý zisk o téměř pětinu. Zaplatí vyšší daně

Přečíst článek
Děti méně trpí ADHD

Srovnání nejlepších dětských účtů. Které banky lákají školáky na štědré bonusy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme