Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky. A nejen kvůli počasí

Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky
iStock
Lukáš Kovanda

Prvotní odhady sklizní k letošnímu 10. červnu, které zveřejnil Český statistický úřad, vedou k závěru, že úroda základních obilovin bude letos poměrně slabá, alespoň na poměry posledních let. Sklidit by se totiž mělo 6,82 milionu tun obilí, zatímco v předchozích pěti letech se vždy sklízelo přes sedm milionů tun.

Reklama

Nutno ale říci, že zejména právě červnový odhad sklizně konečnou úrodu zpravidla i citelně podhodnocuje. Ostatně též třeba podle loňského prvotního odhadu se mělo v roce 2023 sklidit méně než sedm milionů tun, konkrétně 6,96 milionu tun. Nakonec tedy byla skutečnost lepší. Sklidilo se totiž takřka 7,5 tun. I pokud by letos byla konečná sklizeň vyšší než prvotní odhad v menším rozsahu než loni, to, že bude finální údaj nad sedmi miliony tun, je poměrně pravděpodobné.

FOTOGALERIE: Dubnové mrazy poškodily úrodu

Redukce pěstební plochy

Nicméně i tak bude úroda nižší než v uplynulých letech. Jen částečně to lze vysvětlit nepřízní počasí, jež má zásadní vliv na výnosnost na hektar. Dochází totiž také k redukci pěstební plochy, která je letos v případě obilovin nejmenší za více než sto let. Za poklesem rozsahu osevní plochy stojí trvalejší trendy typu transformace zemědělské půdy na stavební pozemky, dále zvyšující se hektarové výnosy a dotační politika státu, která české zemědělce vybízí k zatravňování orné půdy

Reklama

Pokles úrody obilovin ale nebude mít sám o sobě výraznější vliv na cenu mouky, neboť i přes pokles zůstane Česko v produkci obilovin soběstačné a desítky procent sklizně vyveze. Z důvodu slabší úrody by tedy ani neměly zdražovat pekárenské výrobky. Rozhodně se tedy nebude konat katastrofa jako v případě ovocnářů, jejichž úrodu poškodilo nebývale chladné jarní počasí. Například jablka v důsledku toho znatelně zdraží, neboť ani zvýšený dovoz nebude s to úbytek kompenzovat. Taková situace ale v případě obilovin, resp. mouky nenastane. 

Jablečný sad (ilustrační foto)

Letošní úroda ovoce v Česku klesne kvůli jarním mrazům na necelou čtvrtinu

Úroda ovoce v Česku letos kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent. V meziročním porovnání se čeká pokles o 74 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody dosáhnou přibližně 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z odhadu sklizně, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Podle ovocnářů jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za sto let.

Přečíst článek

Šéfkuchař Marcel Ihnačák v magazínu Newstream CLUB

Šéfkuchař Marcel Ihnačák: Souboj na talíři vyhrávají Češi

Pochází z Popradu a na Slovensku patří Marcel Ihnačák mezi nejznámější kuchaře. Snaží se tamní gastronomii vylepšit. Žije a podniká na jižní Moravě. „Česko je napřed před Slovenskem. Vždy o pár let bylo,“ říká šéfkuchař v rozhovoru pro nové číslo magazínu Newstream CLUB, které je věnováno Česko-Slovensku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme