Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už žádný pokus o vraždu. Atentát na Fica je nově vyšetřován jako teroristický útok

Slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka
ČTK
 ČTK

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.

Reklama

Střelec na slovenského premiéra je nově stíhán podle přísnějšího ustanovení ohledně teroristického útoku, za který trestní zákoník v případě uznání viny obžalovaného předpokládá uložení doživotí. Za pokus o úkladnou vraždu atentátníkovi hrozilo 25 let vězení nebo doživotí.

Na Fica střílel podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, kterého soud krátce po činu poslal do vazby. Na ministerského předsedu důchodce zaútočil z bezprostřední blízkosti poté, co Fico v polovině května po výjezdním zasedání vlády v Handlové přišel pozdravit lidi na místní náměstí. Střelec svůj čin podle soudního dokumentu zdůvodnil tím, že nesouhlasí s politikou nynější vlády. Tvrdil, že politika nechtěl zabít.

Na Slovensku vstoupil v platnost nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu

Na Slovensku začal platit kontroverzní zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu

Na Slovensku vstoupil v platnost zákon o zrušení veřejnoprávní stanice Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) a o zřízení její nástupkyně pod názvem Slovenská televize a rozhlas (STVR).

Přečíst článek

Žilinka a ani prokuratura ve svém stanovisku změnu právní kvalifikace útoku na Fica blíže nekomentovali. Trestný čin teroristického útoku je na Slovensku kvalifikován kromě jiného jako útok na život a zdraví člověka v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost státu, narušit nebo zničit základní politickou, hospodářskou nebo společenskou strukturu státu či donutit vládu, aby něco vykonala nebo opomenula.

Reklama

Ficovi spolupracovníci dříve řekli, že premiér utrpěl při útoku pětinásobný průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu. O uplynulém víkendu pak vicepremiér Robert Kaliňák řekl, že Fico bude mít trvalé následky, které se týkají pohybového ústrojí.

První veřejné vyjádření měl Fico tři týdny po atentátu, a to prostřednictvím nahrávky. Řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist. Střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice, v proslovu krátce před červnovými volbami do europarlamentu rovněž kritizoval opoziční strany, poměry v EU, slovenské nevládní organizace, herce a média.

Češi v rámci V4 nejméně podporují vstup Ukrajiny do EU

Průzkum: Ukrajinci jsou pro Čechy přítěží. Maďaři si zase myslí, že za válku může Západ

Rychlý vstup Ukrajiny do Evropské unie má ze čtyř zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Maďarsko,Polsko a Slovensko) nejnižší podporu v Česku. V ČR si zároveň největší podíl obyvatel ze zemí V4 myslí, že ukrajinští uprchlíci představují pro jejich zemi zátěž. Vyplývá to z analýzy bratislavského nevládního Institutu pro veřejné otázky (IVO) na základě průzkumů z konce loňska, jejíž výsledky IVO představil novinářům.

Přečíst článek

Moderátoři DVTV Daniela Drtinová a Martin Veselovský

DVTV míří na Slovensko. Hlavní tváří bude Miroslav Frindt, který odešel z RTVS

Na Slovensku vznikla pobočka české internetové televize DVTV. Jejím hlavním představitelem a tváří bude bývalý redaktor veřejnoprávního slovenského rozhlasu a televize Miroslav Frindt, který to potvrdil listu Sme.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Stav Fica se nadále zlepšuje. Myslím, že je mimo ohrožení života, řekl ministr vnitra Šutaj Eštok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme