Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spyder ochrání české nebe. Armáda získala izraelskou techniku

Protiletecký systém Spyder
Armáda české republiky

V Česku už jsou první části nového systému protivzdušné obrany Spyder, který armáda nakupuje od Izraele. Systém za 13,7 miliardy korun nahradí sovětskou techniku a čeští vojáci by ho měli dostat v roce 2027. První díly nového systému protivzdušné obrany dorazily do Vojenského technického ústavu a jeho pracovníci tam nyní sestavují první součásti.

Reklama

Smlouvu na dodávku čtyř baterií izraelského systému Spyder uzavřelo ministerstvo obrany v roce 2021. Podle Jaroslava Daverného, který v současnosti vede oddělení pozemní protivzdušné obrany sekce rozvoje sil na ministerstvu obrany, bude mít každá jednotka zhruba devět vozidel. "Je tam radar, rozdělený na dvě vozidla, aby byl mobilnější. Pak jsou tam čtyři odpalovací zařízení, která nesou rakety, pak máme jedno středisko řízení palby a druhé, komunikační středisko," popsal v rozhovoru pro Radiožurnál.

Obrana nakoupí munici pro americké vrtulníky za 3,8 miliardy korun

Ministerstvo obrany nakoupí munici pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun, mezi lety 2025 až 2031 ji dodá česká firma STV Group. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o tom ve středu informovala vládu. Česko v roce 2019 nakoupilo celkem 12 vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Jde o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři stroje AH-1Z Viper, poslední dva dorazily do ČR v červnu.

Přečíst článek

Spyder je podle něj určený k sestřelování nebo k ničení cílů, jako jsou vrtulníky, letadla, střely s plochou dráhou letu či bezpilotní prostředky, pokud jsou detekovatelné. "K čemu není určitě určen, je protiraketová obrana," poznamenal.

Systém může být instalován na podvozku nákladních automobilů Tatra, Mercedes-Benz Actros, MAN TGS, Scania nebo Dongfeng. Výzbroj představují protiletadlové řízené střely země-vzduch.

Reklama

Decentralizace a více cílů

Zatímco 40 let starý sovětský systém KUB je na jednom místě a jedna baterie střílí na jeden cíl, u izraelské techniky může jedna baterie střílet na více cílů. "A ještě navíc jednotlivá odpalovací zařízení nemusí stát na jedné louce, můžou od sebe být až deset kilometrů daleko, čímž se hodně zvětšuje prostor, kde můžou působit," řekl Daverný.

Česko s Izraelem v poslední době vyjednalo několik velkých armádních zakázek. Kromě nákupu Spyderů to byly i mobilní radiolokátory MADR, poslední z osmi do Česka dorazil loni v prosinci.

USA podpořily možný prodej zbraní Česku za 138,26 milionu dolarů

Češi mohou dostat od Američanů zbraně za miliardy. Například rakety Hellfire

Americké ministerstvo zahraničí podpořilo možný prodej raket Hellfire a dalších zbraní v hodnotě 138,26 milionu dolarů (3,2 miliardy korun) České republice od dodavatelů Lockheed Martin a BAE Systems, uvedla v prohlášení americká Agentura pro obrannou spolupráci (DSCA).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme