Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policie stíhá 13 lidí z pražského dopravního podniku za úplatkářství

V pražském dopravním podniku zasahuje policie
iStock
 ČTK

Policie obvinila 13 lidí v souvislosti s dnešním zásahem v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP). Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku, uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula.

Reklama

Podle médií se kauza týká mimo jiné starší zakázky na bezpečnostní systém v metru. Server iDNES.cz napsal, že ze zasedání představenstva DPP byli odvedeni generální ředitel Petr Witowski, personální šéf Jiří Špička a další člen představenstva Marek Kopřiva.

Zásah v DPP provádí policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu. Mluvčí DPP Aneta Řehková řekla, že podnik zatím nezná důvod zásahu a že s policií spolupracuje.

Server iDNES.cz napsal, že policisty zajímají smlouvy ohledně komplexního bezpečnostního systému metra. „Witowski, Špička a Kopřiva z představenstva odvedeni. Představenstvo není usnášeníschopné,“ citoval server svůj zdroj. 

Zakázky DPP řeší policie opakovaně. Z poslední doby je nejznámějším případem tzv. kauza Dozimetr, kterou dozoruje rovněž Borgula. Obžaloval v ní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Praha podala v souvislosti s kauzou trestní oznámení, protože následné audity v DPP podle města ukazují na to, že některé zakázky byly předražené, že firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce.

Reklama

V minulosti se k soudu dostal také případ údajně předražených jízdenek, v němž figuroval bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig. Justice ale všechny stíhané osvobodila.

Praha plánuje zákaz organizovaných tahů po hospodách

Praha vyráží do boje s opilými turisty. Město plánuje zákaz organizovaných tahů po hospodách

Vedení Prahy chce zakázat takzvané pub crawls, tedy tahy turistů od hospody k hospodě organizované specializovanými agenturami. Návrh úpravy, která by zákaz zavedla, v pondělí projednají městští radní. Zákaz pub crawls požaduje především Praha 1, které se problém hlučných opilých turistů týká nejvíce.

Přečíst článek

Češi jako moderní otroci. V britské pobočce McDonald’s jim gang bral i minimální mzdu

V britské pobočce amerického řetězce s rychlým občerstvením McDonald’s a v továrně na pečivo pracovali jako moderní otroci Češi. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Gang, jehož členové rovněž pocházeli z Česka, podle jeho zjištění vykořisťoval 16 lidí déle než čtyři roky. Zapojené firmy varovné signály dlouho přehlížely.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme