Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Varování NCOZ: Na veřejnou debatu v Česku cílí proruské informační operace

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Na veřejnou debatu v Česku cílí informační operace, jejichž cílem je omezit pomoc Ukrajině, vyplývá z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za loňský rok. K migraci uvedla, že Česká republika je pro běžence z Blízkého a Středního východu nadále především tranzitní zemí.

Reklama

NCOZ loni zahájila trestní stíhání víc než 300 lidí a 45 firem, převahu měly případy hospodářské kriminality a korupce. Hodnota policií v trestním řízení zajištěného majetku loni stoupla na 6,37 miliardy korun z 5,22 miliardy o rok dřív. Evropský úřad veřejného žalobce (EPPO) loni otevřel 43 nových případů, které se týkají ČR, uvedla také NCOZ.

Ruský pohled na válku

Informační operace v Česku chtějí podle výroční zprávy demoralizovat veřejnou debatu tak, aby v ní bylo možné šířit ruský pohled na válku na Ukrajině. Takzvané hybridní hrozby zesilují také v dalších evropských státech. „Společný evropský trend představuje stále častější zapojování místního obyvatelstva či lokálního kriminálního prostředí do širokého spektra činností - od aktivního zjišťování informací z daného státu a tipování cílů přes vytváření různých forem nátlaku na vybrané osoby například z exilové diaspory až po přímé útoky na infrastrukturu či veřejná místa,“ napsala NCOZ.

Metoda, pomocí které se jedinec do aktivit zapojuje, je podle centrály podobná taktice, kterou používají k radikalizaci islamisté. Při využití internetu není nutná fyzická přítomnost operativce, který takového člověka řídí. „Elektronické převody peněz usnadňují financování takovýchto operací,“ doplnila NCOZ. Konfrontace s Ruskem kvůli válce na Ukrajině podle centrály významně zvyšuje riziko demonstrativních útoků s cílem vzbudit v obyvatelstvu pocit ohrožení.

Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Orbán v Kyjevě: Maďarsko oceňuje Zelenského mírové iniciativy

Maďarský premiér Viktor Orbán v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.

Přečíst článek

Reklama

Centrála také loni pozorovala přesun „postsovětských kriminálních struktur“ do Evropy, což podle ní může vyústit v jejich trvalou přítomnost uvnitř schengenského prostoru včetně ČR. Mezi postupy obcházení mezinárodních sankcí vůči Rusku jmenovala NCOZ vývoz zboží přes třetí země a snahy sankcionovaných lidí zabránit zmražení jejich majetku.

Migrantům vládnou Syřani

Mezi migranty odhalenými policií na území Česka loni byli především Syřané a lidi, kteří se za prchající před občanskou válkou v Sýrii vydávali. Jejich cílem byly zejména západoevropské země a Skandinávie, uvedla NCOZ. Běženci tam podle centrály míří hlavně kvůli „vstřícnému“ azylovému systému. Převozy migrantů podle policie organizují především původem blízkovýchodní „rodinné klany“, které se v západní Evropě etablovaly už dříve.

NCOZ loni zahájila 59 trestních stíhání, což je o osm méně než předloni. Obvinila 301 lidí a 45 firem a ve 42 případech navrhla státnímu zástupci podání obžaloby. Převažovaly případy hospodářské kriminality a korupce - z celkem 255 otevřených kauz jich v loňském roce bylo 122. Centrála se také zabývala například velkými investičními podvody či právě nelegální migrací.

Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Charkov ukázal, že mezinárodní tlak na Rusko je nedostatečný

Nedávná ruská ofenziva v oblasti Charkova podle ukrajinského prezidenta ukázala, že dosavadní mezinárodní tlak na Moskvu není dostatečný. Volodymyr Zelenskyj to uvedl ve svém projevu k unijním prezidentům a premiérům na úvod jednání Evropské rady v Bruselu.

Přečíst článek

Policií loni zajištěný majetek za 6,37 miliardy korun označila NCOZ za nadprůměrný výsledek. Původně policisté zajistili majetek za 8,83 miliardy korun, z toho centrála za 6,21 miliardy, v konečné bilanci ale ubyl majetek, u kterého bylo následně zajištění zrušeno.

Loňských Evropským úřadem veřejného žalobce otevřených 43 nových případů, které se týkají České republiky, bylo o sedm více než předloni. Odhadovaná škoda způsobená pachateli těchto činů činí 92,6 milionu eur (2,32 miliardy korun). EPPO se zabývá podvody a korupcí spojenými s evropskými fondy či významnějšími přeshraničními podvody s DPH. V Česku se podvody typicky týkají zvyšování plateb s využitím falšovaných podkladů či proplácení neodvedených služeb. Kauzy bývají často spojené s programy regionálního rozvoje a rozvoje měst a programy pro zaměstnanost, sociální soudržnost a začleňování a sociální hodnoty, vyplývá z výroční zprávy NCOZ.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme