Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Varování od Airbnb: Novela zákona o podnikání může poškodit hostitele v Česku

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.
Se svolením BoysPlayNice
 ČTK

Novela zákona o podnikání v cestovním ruchu může poškodit poskytovatele krátkodobého ubytování v Česku, řekla Gosia Kacprzyková, manažerka veřejné politiky pro střední a východní Evropu ve společnosti Airbnb, která krátkodobá ubytování nabízí. S českou stranou chce firma podle Kacprzykové pokračovat v konstruktivním dialogu, cílem by ale měla být vyvážená pravidla, uvedla.

Reklama

Obce a města v Česku by v důsledku novely zákona mohly určit maximální počet dní v roce a také období, kdy bude, či nebude možné v bytech, které se nachází v bytových domech, nabízet krátkodobá ubytování přes on-line platformy, jako je například i Booking. Měly by ale možnost také stanovit maximální počet metrů čtverečních na jednu ubytovanou osobu, uvedla v pondělí ředitelka odboru cestovního ruchu na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) Silvia Doušová.

„Chceme spolupracovat s lídry v České republice na jasných a přiměřených pravidlech, která vyváží výhody poskytování krátkodobých pronájmů ubytování s ochranou místních komunit. Regulaci vítáme, ale obáváme se, že ustanovení umožňující místním úřadům zavádět omezení bez řádného odůvodnění, by mohlo poškodit místní hostitele,“ řekla Kacprzyková.

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Bartošovo malé vítězství? Obce se chystají na to zkrotit AirBnB a spol.

Obce a města v Česku by v důsledku novely zákona o podnikání v cestovním ruchu mohly určit maximální počet dní v roce a také období, kdy bude či nebude možné v bytech, které se nachází v bytových domech, nabízet krátkodobá ubytování přes on-line platformy, například Airbnb nebo Booking. Uvedla to ředitelka odboru cestovního ruchu na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) Silvia Doušová. Novelu zákona vláda schválila v polovině července, ještě ji budou muset posoudit poslanci a senátoři.

Přečíst článek

Své výhrady v pondělí vyjádřila také Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS). Česká úprava podle ní především výrazně přesahuje evropské nařízení, na které novela podle MMR reaguje. „Podporujeme plnou aplikaci evropského nařízení, protože to se zaměřuje na sběr relevantních dat. To samo o sobě stačí. Není třeba jít nad rámec a zavádět přehnané regulace, které lidem omezí práva nakládat se svým majetkem,“ uvedl místopředseda ČAPUS Jiří Krejčí.

Reklama

Elektronický systém e-Turista

Novela zákona má také zavést elektronický systém e-Turista, kde se budou muset poskytovatelé ubytování registrovat. Systém pak hostitelům přidělí registrační číslo, které budou mít povinnost uvádět u každé nabídky. MMR si tak od systému slibuje zejména lepší přehled o počtu nabízených krátkodobých ubytování přes on-line platformy a s tím související větší výběr z poplatku z pobytu, který jde obcím, a na dani z příjmu. Registr bude podle MMR nejdříve asi půl roku fungovat ve zkušebním režimu, ostré spuštění se plánuje na 1. července příštího roku.

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Čeští baťůžkáři, horalové a dobrodruzi objevují Gruzii už nějaký ten pátek. Malebná země na Kavkazu ale okouzlí i svými nekonečnými písečnými plážemi táhnoucími se podél Černého moře. Nemusíte tak být duší zrovna objevitelé. Gruzie je bezpečná volba i pro rodiny s dětmi. Odjíždět odtud budete s kufrem plným gruzínských specialit a pocitem příjemně strávené dovolené. Gruzínci si vás získají svojí pohostinností, výborným jídlem a vínem.

Přečíst článek

Omezit krátkodobá ubytování by obce a města v Česku mohly podle Doušové od druhé poloviny května 2026. MMR dlouhodobě upozorňuje na to, že krátkodobá ubytování přes on-line platformy snižují nabídku bytů pro bydlení, čímž vzniká tlak na zvyšování nájemného.

Kontrola toho, zda je v bytě poskytováno krátkodobé ubytování, by podle Doušové měla v prvé řadě být na on-line platformě. „Pokud někdo bude přes ně chtít dát inzerát, tak bude muset mít to registrační číslo, takže tím pádem se automaticky musí zaregistrovat a my (MMR) to následně uvidíme,“ řekla v pondělí. Za nedodržování pravidel bude podle ní platformám hrozit pokuta až deset milionů korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme