Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vedení Liberty Ostrava odmítá, že by řízení zadlužené firmy bylo bezkoncepční

Liberty Ostrava bojuje o přežití. Majitelem hutí je britsko-indický podnikatel Sandžív Gupta
Profimedia
 ČTK

Hutní společnost Liberty Ostrava nesouhlasí s tvrzením insolvenčního správce, že řízení podniku je založené na improvizaci. Vedení zadlužené firmy uvádí, že jeho koncepcí je od počátku prodej zbytného majetku a obnovení ziskové části výroby. Vyplývá to ze záznamu, který se ve středu zobrazil v insolvenčním rejstříku. Liberty Ostrava je od června v úpadku.

Reklama

Insolvenční správce hutě Šimon Peták tento týden ve zprávě o stavu řízení uvedl, že od společnosti dosud nedostal udržitelný plán další činnosti firmy. Způsob řízení pohybu peněz je podle správce založený na improvizaci bez jakékoliv koncepce a racionálního plánu. 

Vedení firmy s tvrzením správce nesouhlasí a tvrdí, že má jasnou koncepci, kterou správci i prozatímnímu věřitelskému výboru opakuje od prvního dne. Jejím cílem je prodat zbytný majetek a s pomocí tollingu obnovit ziskové části výroby tak, aby provoz závodu mohl bez dalších zásadnějších ztrát pokračovat do doby, než podaří rentabilní část prodat novému investorovi.

Neimprovizujeme!

Insolvenční správce svou kritiku opíral mimo jiné o vyjádření zástupců firmy na schůzce prozatímního věřitelského výboru minulý týden. Podle správce uvedli, že nemají naplánované relevantní příjmy, proto s nimi nepočítají v cash-flow plánu. Podle vedení Liberty Ostrava ale správce vyjádření zřejmě špatně pochopil. Huť má podle nich mnohé příjmy naplánované, některé ale kvůli vysoké míře nejistoty naplánovat nelze. „Ty by bylo nezodpovědné do plánu zahrnovat a ty vyžadují operativní řízení,“ argumentuje vedení podniku.

Reklama

Zadlužená huť už uzavřela smlouvy s polskou firmou Donquixote pro provozy rourovny a válcovny. Server Seznam Zprávy v pondělí uvedl, že polskou firmu řídí manažer z Kazachstánu a majitel je neznámý. Podle vedení ostravské hutě je firma Donquixote středoevropským obchodním zástupcem významného kazachstánského producenta oceli Qarmet, uvádí v dokumentu zveřejněném ve středu.

Huť Liberty Ostrava

Stát jde do války s hutěmi Liberty. Spíš tedy se supy z Kazachstánu

Český stát, respektive jeho pojišťovna EGAP, jde do války s hutěmi Liberty. Evidentně se mu totiž nelíbí poslední kroky zkrachovalých hutí. Takže žádá soud, aby hutím omezil možnost nakládat s jejich majetkem.

Přečíst článek

Dohoda, která budí podezření

Kazachstánská firma Qarmet na webu uvádí, že byla založena v roce 1944. V minulosti společnost vlastnil koncern ArcelorMittal. Ten ji podle informací zahraničních médií loni převedl na fond vlastněný vládou Kazachstánu a společnost se poté přejmenovala na Qarmet. Ocelářská skupina ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal, dlouho vlastnila i výrobu oceli v Ostravě. Někdejší Novou huť prodala britské skupině Liberty Steel podnikatele Sanjeeva Gupty, od července 2019 tak huť nese název Liberty Ostrava.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí. Úpadek huti, která patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, lze řešit reorganizací, nebo konkurzem.

Huť Liberty Ostrava

Moravia Steel stojí o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty. Hromadné výpovědi se odkládají

Skupina Moravia Steel - Třinecké železárny má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty Ostrava. Apeluje na její zaměstnance, aby zatím nepodávali výpovědi. Skupina to uvedla v prohlášení po jednání s představiteli vlády o strategii výroby oceli v České republice. Má i strategický plán budoucího využití areálu prvovýroby ostravské huti.

Přečíst článek

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Státní EGAP u soudu navrhla omezit majetková práva hutí Liberty

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) u soudu navrhla omezit majetková práva hutní společnosti Liberty Ostrava a převést je na insolvenčního správce, informovaly Seznam Zprávy (SZ). EGAP je věřitelem zkrachovalých hutí a stojí také v čele prozatímního věřitelského výboru.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme