Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Velikonoce se prodraží. Cena čokolády může skokově stoupnout, na vině je i sucho

Čokoláda má zdražit, cena kakaa stále roste
iStock
 ČTK

Cena kakaa se od začátku letošního roku zhruba zdvojnásobila a dostala se na rekordních více než 8400 dolarů (195 500 korun) za tunu. Za poslední dva roky vzrostla čtyřnásobně. Žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji, což se v nejbližších měsících začne podle analytiků naplno projevovat i v maloobchodní síti. Ceny čokolád a jiných kakaových produktů by se tak mohly zvýšit až o desítky procent.

Reklama

„Cena kakaa začala stoupat na počátku minulého roku. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se dostala až na současných 8000 dolarů za tunu. Růst ceny je v tomto období vyšší než u olivového oleje nebo pomerančového koncentrátu, které si již procházejí maloobchodním cenovým vzestupem,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

Globální nabídka této komodity je závislá na zemích afrického Sahelu, tedy v severní Africe na jižním okraji Sahary. Za třemi čtvrtinami globální produkce stojí relativně malá oblast západní Afriky. Hrozbou pro takto koncentrovanou produkci je špatné počasí a neúroda, což se v tomto případě stalo, upozornil Tyleček.

Chleba z tradičních obilovin

Biohacking: Je bílé pečivo skutečně tak nebezpečné? Vědci zkoumají dopady obilnin na organismus

Epidemie intolerance na lepek je jednou z civilizačních chorob současnosti. Jde však jen o jeden problém spojený s konzumací klasického pečiva. Jak je nahradit zdravějšími alternativami?

Přečíst článek

Země Sahelu postihl klimatický jev El Niňo už druhým rokem v řadě. Největším problémem byla narušená sezonnost srážek. Už dvě pěstitelské sezony zasáhlo sucho úrodu nejprve v období vyzrávání kakaových lusků, chabou produkci následně spláchla vlna dešťů, která přinesla nemoci kakaovníků a znehodnocení produkce. Dodávky kakaa z Pobřeží Slonoviny, které je největším světovým producentem, meziročně klesly o 30 procent, a to už před rokem byly nižší než v letech předcházejících.

Reklama

Zásoby se tenčí

Velké potravinářské společnosti nakupují suroviny k výrobě svých produktů na dlouhou dobu dopředu a udržují si zásoby. To je i jedním z faktorů, které stojí za stále ještě relativně příznivými cenami kakaových produktů v obchodních řetězcích. To ale podle Tylečka nemůže trvat dlouho, zdražení by mohlo být i skokové. Už nyní se velkoobchodní nákupy kontraktů na kakao za vysoké ceny začínají propisovat do cen v maloobchodě.

Řeznické řemeslo upadá. Poctivou tlačenku válcují kuřata ze supermarketu, stýská si řezník

Řeznické řemeslo je v Česku téměř na vymření. Každý devátý řezník loni pověsil řemeslo na hřebík. Vyplývá to z dat Potravinářské komory. Na trhu chybí tisíce řezníků. A zájem mladých o učební obor je nicotný, zní od zaměstnavatelů i profesních organizací. Ani rostoucí platy na tom nic moc nemění.

Přečíst článek

Výrobci kakaových produktů mohou přenést vysokou cenu na zákazníka či zmenšit produkty při zachování cen. Další možností je snižování objemu kakaové složky, případně se do čela marketingových kampaní mohou dostávat produkty postavené na cukru či jiných levnějších surovinách. „Platí, že čím větší obsah kakaa, tím je vyšší riziko podstatného nárůstu cen. Situaci ovlivní také vývoj cen dalších surovin či náklady výrobců, ale růst cen kakaa je tak extrémní, že podstatné zdražení je nabíledni,“ poznamenal Tyleček.

Finanční ředitel švýcarské čokoládovny Lindt & Sprüngli Martin Hug podle agentury Bloomberg řekl, že předvídat vývoj cen kakaa je teď složité, ale že jejich podnik se snaží mít dodávky kakaa nutného k výrobě co nejvíce pod kontrolou. „Snažíme se, jak to jen jde,“ řekl Hug.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

Nová éra pro čokoládu. Vědci objevili zdravější a šetrnější způsob jejího zpracování

Přečíst článek
Ceny kakaa spadly. Čokoláda však nezlevní

Čokoláda levnější nebude. Cena kakaa po chvilkovém propadu zase stoupá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme