Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Většina českých drobných podnikatelů zvažuje konec podnikání

EET
Dotykačka - použito se svolením
 ČTK

V posledních třech letech uvažovalo 56 procent drobných podnikatelů o ukončení podnikání. Čtyři z deseti malých firem by svým blízkým nedoporučily podnikání jako zdroj obživy. Vyplývá to z dotazníkového průzkumu, které představila společnost Mastercard a byznys hub Opero na akci Velký týden malých firem.

Reklama

Dalšímu rozvoji a motivaci v podnikání brání podle nich malým firmám pokračovat řada překážek. Podporou malých firem chtějí organizátoři iniciativy v dlouhodobém horizontu přispět k navýšení přidané hodnoty práce v české ekonomice. Ta je podle posledních dat Indexu prosperity a finančního zdraví čtvrtá nejnižší v Evropské unii, činí 39 procent.

Nejčastější příčinou nevyužívání státní podpory od menších firem je podle průzkumu přílišná byrokracie. Problémem pro nadpoloviční část žadatelů je i nejistota ohledně úspěšnosti žádosti.

Kristýna Cejnarová a Lucie Bášová z MUMDOO

Po narození dětí jste pro firmy neviditelné. To chceme změnit, říkají zakladatelky platformy Mumdoo

Kristýna Cejnarová a Lucie Bášová jsou bývalé kolegyně z nadnárodní korporace, aktivní třicátnice a hlavně mámy, které se i na rodičovské „dovolené“ chtěly profesně realizovat. Když se ale snažily najít práci odpovídající jejich specializaci a volné kapacitě, tvrdě narazily. Frustraci z neúspěšného hledání a řady odmítnutí přetavily ve vznik platformy Mumdoo, která spojuje zkušené profesionálky s malými a středními firmami.

Přečíst článek

„Menší podnikatelé vnímají jako významnou překážku inovací skutečnost, že jsou příliš nákladné, a obávají se i návratnosti těchto investic. Ve spojení s obtížně dosažitelnými zdroji financování je pak důsledkem fakt, že dvě třetiny podnikatelů financují inovace z vlastních zdrojů,“ uvedl předseda představenstva Asociace malých s středních podniků Josef Jaroš.

Reklama

Hlavní ekonomický analytik Hospodářské komory Roman Renda zdůraznil potřebu zjednodušit podporu malých podniků. „Čím menší je firma, tím méně je pro ni úvěr dosažitelný, což situaci ještě více komplikuje. Přitom téměř dvě třetiny malých firem by uvítaly půjčku či úvěr, aby mohly investovat do svého rozvoje,“ podotkl.

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Jaké hlavní změny přináší novela zákona proti praní špinavých peněz? Odpovídají právníci

V nejnovějším díle podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na novelu zákona ALM (proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu). Novela rozšiřuje okruh povinných osob. Na koho se nově vztahuje, jaké povinnosti musejí tyto subjekty v oblasti identifikace a kontroly klientů provádět a co jim hrozí, když zákon poruší?

Přečíst článek

Velký týden malých firem si klade za cíl zvýšit povědomí o důležitosti malých firem v české ekonomice, upozornit na jejich problémy a přispět ke zlepšení podnikatelského prostředí. „Navzdory všem překážkám se malé podniky zcela zásadně podílí na výkonnosti české ekonomiky a mají všechny předpoklady stát se hlavním zdrojem inovací a přidané hodnoty a posunout tak české hospodářství kupředu,“ řekl spoluorganizátor iniciativy Pavel Přikryl.

Více než 600 malých firem připravilo pro veřejnost akce, jako jsou dny otevřených dveří a prohlídky provozoven, workshopy a ukázky výroby, limitované edice nebo slevy na služby. Vedle toho iniciativa nabízí i více než 30 akcí po celé ČR, kde mohou podnikatelé i odborníci načerpat inspiraci, know-how a kontakty.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme