Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Většina ukrajinských studentů se dostala na české střední školy. Nejúspěšnější byli na Moravě

Na SŠ se dostalo po dvou kolech asi 77 procent ukrajinských žáků
ČTK
 ČTK

Na střední školu se po dvou kolech přijímacího řízení dostalo asi 77 procent z téměř 6800 uchazečů s ukrajinským občanstvím. V prvním kole byla nejvyšší úspěšnost těchto uchazečů na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, ve druhém kole v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Reklama

Nepřijatí uchazeči se mohou přihlásit do třetího kola, kde mohou podávat neomezený počet přihlášek, tentokrát už jen papírovou formou. Průběžně aktualizovaný seznam nabízených oborů najdou v systému DiPSy.

V prvním kole si letos přihlášku na střední školu podalo celkem asi 157 tisíc lidí, uspělo téměř 82 procent uchazečů, školy nepřijaly přibližně 29 tisíc žáků. Z devátých tříd se na střední školu dostalo 94 procent zájemců, nejmenší podíl přijatých uchazečů byl v Praze. Tři čtvrtiny přijatých deváťáků se dostaly na školu, kam chtěli nejvíce. Ve druhém kole se na všechny druhy oborů hlásilo 12 365 uchazečů, kteří podali víc než 29 tisíc přihlášek. Celkově ve druhém kole uspělo podle ministerstva 78 procent uchazečů, školy nepřijaly asi 2700 žáků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Pokud Trump ví, jak ukončit válku, měl by nám to dnes říct

Pokud americký exprezident Donald Trump ví, jak rychle ukončit ruskou válku proti Ukrajině, měl by to nyní říct. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek

V prvním kole přijímacího řízení se z celkového počtu asi 6400 uchazečů s ukrajinským občanstvím na žádnou střední školu nedostalo zhruba 2200 osob, uvedlo ministerstvo. Nejvíce žáků s ukrajinským občanstvím se hlásilo na střední školy v Praze, v prvním kole asi 2300 žáků. Naopak nejméně se jich hlásilo na školy ve Zlínském a Olomouckém, přibližně 180 až 190, uvedlo ministerstvo. Ve druhém kole se z celkem asi 1570 uchazečů s ukrajinským občanstvím na žádnou střední školu nedostalo 543 lidí.

Reklama

Maturitní obory především

Ukrajinští uchazeči se hlásili v prvním kole především do maturitních oborů bez nástavbového studia, do kterých si podalo přihlášku asi 3900 uchazečů, a do nematuritních oborů s výučním listem, do kterých se hlásilo asi 2700 uchazečů. Na čtyřletá gymnázia si podalo přihlášku 755 uchazečů, na lycea 571 žáků. Ve druhém kole byl počet přihlášených do ostatních maturitních oborů bez nástavbového studia a do nematuritních oborů s výučním listem relativně vyrovnaný, uvedlo ministerstvo.

V prvním kole byli nejúspěšnější uchazeči, kteří se hlásili do nástavbového studia, jednalo se ale o velmi nízký počet uchazečů, uvedlo ministerstvo. Z uchazečů, kteří se přihlásili do nematuritních oborů s výučním listem, se dostalo 64 procent. Úspěšnost uchazečů, kteří se hlásili do ostatních maturitních oborů bez nástaveb, byla 47 procent, těch se zájmem o studium na čtyřletém gymnáziu 37 procent.

Ve druhém kole byla úspěšnost hlásících se do nematuritních oborů s výučním listem 59 procent. U uchazečů, kteří se v druhém kole hlásili do ostatních maturitních oborů bez nástaveb byla úspěšnost 46 procent, v případě zájemců o čtyřletý gymnázia 32 procent, uvedl resort.

Rusko zasáhla vlna veder

OBRAZEM: Rusko zasáhla vlna veder. V Moskvě padly více než stoleté teplotní rekordy

Rusové se potýkají s vlnou veder. V Moskvě po dva dny za sebou padly více než staleté denní rekordy a řeka Moskva protékající metropolí dosáhla teploty jako v Černém moři, uvedli meteorologové. Teploty v mnoha dalších městech se vyšplhaly i nad 35 stupňů Celsia. Teplotní rekordy podle médií padají napříč zemí od pobřeží Tichého oceánu přes Sibiř až po evropskou část země.

Přečíst článek

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu. Na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme