Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích
Vinařská unie, která sdružuje významné vinařské producenty v České republice, zveřejnila výsledky svého nejnovějšího průzkumu. Ten odhaluje, že vinaři čelí závažným problémům se získáváním sezonních pracovníků, zejména traktoristů, potřebných pro práci ve vinicích.
Každý z největších vinařských podniků v Česku potřebuje průměrně 20 až 50 pracovníků, aby zvládl sezónní práce ve vinicích. Až na výjimky v průzkumu všichni dotázaní uvedli, že mají problémy s náborem dostatečného počtu zaměstnanců.
„Situace je vážná a ohrožuje celé odvětví i do budoucna. Investujeme do technologií a zlepšení pracovních podmínek, přesto kvalifikovaní pracovníci chybí. Extrémně těžko hledáme traktoristy, jelikož obsluha traktoru ve vinici je mnohem náročnější a komplikovanější než v běžné polní výrobě. Chybí ale i pracovníci na zelené práce, na řez i odborní vinohradníci,” uvádí prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Další důvody nezájmu spatřují vinaři ve fyzické náročnosti a sezonním charakteru práce a také v obrovské konkurenci tuzemských, ale i zahraničních firem.
FOTOGALERIE: Prohlédněte si pražské vinice
Společnosti se snaží přilákat pracovníky různými benefity, jako jsou příspěvky na dopravu, ubytování, školení a možnosti profesního rozvoje. Přesto poptávka po pracovní síle stále převyšuje nabídku.
Někteří zkouší i netradiční řešení. „Situaci řešíme sdílením pracovníků, kdy si traktoristu musíme půjčovat mezi našimi vinařstvími. Oslovovali jsme traktoristy z jiných oborů, ale těm chybí kvalifikace pro obsluhu vinařských strojů,“ vysvětluje vinohradnický ředitel společnosti Bohemia Sekt Libor Výleta.
Jednu z nejznámějších restauračních zahrádek v Praze lze najít v samém centru města. V Riegrových sadech. Areál o kapacitě 1000 lidí jsme navštívili jako první v našem letním seriálu: Pražské pivní zahrádky.Pražské pivní zahrádky: Kdo nezná „Riegráče“, jako by v Praze nebyl
Enjoy
„Pracovníky ze sklepa a lahvovny jsme dočasně přesunuli na práci ve vinohradech. Kvůli extrémnímu počasí a tlaku na zelené práce to bylo nouzové řešení, které je ovšem ekonomicky velmi nevýhodné. V krajních situacích nám ale bohužel nezbyde nic jiného než si takto vypomáhat,” uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.
Východisko vidí většina vinařských podniků v dalším posílení automatizace úkonů a využívání sofistikovaných strojů. I zde ale naráží na limity. „Zkoušeli jsme autonomního robota, ale jeho potenciál lze plně využít u nově vysázených vinic, a těch zatím nemáme tolik. Obáváme se hlavně budoucnosti, po odchodu stávajících zaměstnanců do důchodu. Mladí nemají o práci ve vinařství zájem,“ dodal Jan Vašíček za společnost Vinium.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.