Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích

Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích
iStock
Komerční spolupráce

Vinařská unie, která sdružuje významné vinařské producenty v České republice, zveřejnila výsledky svého nejnovějšího průzkumu. Ten odhaluje, že vinaři čelí závažným problémům se získáváním sezonních pracovníků, zejména traktoristů, potřebných pro práci ve vinicích.

Reklama

Každý z největších vinařských podniků v Česku potřebuje průměrně 20 až 50 pracovníků, aby zvládl sezónní práce ve vinicích. Až na výjimky v průzkumu všichni dotázaní uvedli, že mají problémy s náborem dostatečného počtu zaměstnanců.

„Situace je vážná a ohrožuje celé odvětví i do budoucna. Investujeme do technologií a zlepšení pracovních podmínek, přesto kvalifikovaní pracovníci chybí. Extrémně těžko hledáme traktoristy, jelikož obsluha traktoru ve vinici je mnohem náročnější a komplikovanější než v běžné polní výrobě. Chybí ale i pracovníci na zelené práce, na řez i odborní vinohradníci,” uvádí prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Další důvody nezájmu spatřují vinaři ve fyzické náročnosti a sezonním charakteru práce a také v obrovské konkurenci tuzemských, ale i zahraničních firem.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si pražské vinice

Reklama

Společnosti se snaží přilákat pracovníky různými benefity, jako jsou příspěvky na dopravu, ubytování, školení a možnosti profesního rozvoje. Přesto poptávka po pracovní síle stále převyšuje nabídku.

Někteří zkouší i netradiční řešení. „Situaci řešíme sdílením pracovníků, kdy si traktoristu musíme půjčovat mezi našimi vinařstvími. Oslovovali jsme traktoristy z jiných oborů, ale těm chybí kvalifikace pro obsluhu vinařských strojů,“ vysvětluje vinohradnický ředitel společnosti Bohemia Sekt Libor Výleta.

Nejenom výhledy, i vyhlášená zahrádka táhne stovky lidí do Riegrových sadů na Vinohradech.

Pražské pivní zahrádky: Kdo nezná „Riegráče“, jako by v Praze nebyl

Jednu z nejznámějších restauračních zahrádek v Praze lze najít v samém centru města. V Riegrových sadech. Areál o kapacitě 1000 lidí jsme navštívili jako první v našem letním seriálu: Pražské pivní zahrádky.

Přečíst článek

„Pracovníky ze sklepa a lahvovny jsme dočasně přesunuli na práci ve vinohradech. Kvůli extrémnímu počasí a tlaku na zelené práce to bylo nouzové řešení, které je ovšem ekonomicky velmi nevýhodné. V krajních situacích nám ale bohužel nezbyde nic jiného než si takto vypomáhat,” uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Východisko vidí většina vinařských podniků v dalším posílení automatizace úkonů a využívání sofistikovaných strojů. I zde ale naráží na limity. „Zkoušeli jsme autonomního robota, ale jeho potenciál lze plně využít u nově vysázených vinic, a těch zatím nemáme tolik. Obáváme se hlavně budoucnosti, po odchodu stávajících zaměstnanců do důchodu. Mladí nemají o práci ve vinařství zájem,“ dodal Jan Vašíček za společnost Vinium.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme