Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Všichni obvinění v kauze zakázek DPP jsou stíháni na svobodě

Všichni obvinění v kauze zakázek DPP jsou stíháni na svobodě
Profimedia
 ČTK

Všichni obvinění v kauze veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) jsou stíháni na svobodě. Dozorující státní zástupce Adam Borgula uvedl, že v případu nebude podávat návrh na vazbu. Policie v pondělí obvinila 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, mimo jiné na bezpečnostní systém metra.

Reklama

Vrchní státní zastupitelství v Praze konkrétní jména stíhaných lidí a firem nesdělilo a ani nekomentovalo. Mezi obviněnými jsou podle deníku E15 a dalších médií členové představenstva a dozorčí rady dopravního podniku, bezpečnostní ředitel, několik podnikatelů a tři společnosti.

Případ souvisí s kauzou Dozimetr, kterou také dozoruje žalobce Borgula z pražského Vrchního státního zastupitelství. Podle obžaloby skupina lidí obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

V nynější větvi případu jsou podle E15 obviněni členové představenstva dopravního podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička, člen dozorčí rady dopravního podniku Jan Marek, bezpečnostní ředitel Bohdan Frajt, podnikatelé Jindřich Špringl starší a Jindřich Špringl mladší, Michal Studnička a Pavel Dovhomilja a jednatel společnosti AŽD Praha Roman Juřík. Podle serveru bylo také zahájeno trestní stíhání tří společností, a to firem Analogia, Information Systems Factory Group a AŽD Praha. Někteří z obviněných figurují současně i v kauze Dozimetr.

V pražském dopravním podniku zasahuje policie

Policie stíhá 13 lidí z pražského dopravního podniku za úplatkářství

Policie obvinila 13 lidí v souvislosti s dnešním zásahem v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP). Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku, uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula.

Přečíst článek

Reklama

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski v úterý sdělil, že nebyl z ničeho obviněn. Po pondělním zásahu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v sídle podniku celý den podával vysvětlení. S ohledem na mlčenlivost nemůže poskytnout bližší informace. Šéf dozorčí rady a náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval Witowského k rezignaci.

Petr Witowski, generální ředitel DPP

David Ondráčka: Zatýkání v DPP. Zas a znova a pořád dokola

Nový, aktuální zátah policie a zatýkání manažerů největší městské firmy v Česku, dopravního podniku 100% vlastněného Prahou, se stává takovým folklórem. Je to horký politický brambor, který přeskakuje z ruky do ruky a stále vpřed. Situace vyžaduje radikálnější řešení. Jaké? To prozrazuje protikorupční expert David Ondráčka.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme