Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VW investuje až pět miliard dolarů do rivala Tesly. Akcie Rivianu vzrostly o více než 50 procent

VW investuje až 5 miliard dolarů do rivala Tesly
Profimedia
 nst
nst

Výrobce malých elektrických SUV, americká automobilka Rivian, zápasí s cash flow. Značné ztráty jí dostaly pod tlak Wall Streetu. Ohlášenou investici Volkswagenu je tak pro ni výraznou vzpruhou. Akcie automobilky rostou o desítky procent.

Reklama

Německá automobilka Volkswagen investuje až pět miliard dolarů (zhruba 116 miliard korun) do amerického výrobce elektromobilů Rivian. Hodlá s tímto konkurentem Tesly vytvořit společný podnik, který bude sdílet architekturu a software pro elektromobily. Obě firmy to uvedly v úterý svém společném sdělení.

Investice je rozložena v čase. VW v počátku zainvestuje jednu miliardu. Investice bude mít podobu konvertibilního dluhopisu, který by mohl být 1. prosince nebo později převeden na akcie společnosti Rivian, uvádí se v tiskové zprávě. Další čtyři miliardy by měla automobilka Rivian získat do roku 2026. 

Dohoda pomůže společnosti Rivian na její cestě k dosažení pozitivního cash flow, uvedl v úterý večer během hovoru s investory generální ředitel a zakladatel společnosti Rivian RJ Scaringe.

Reklama

Poznamenal, že kapitál by měl společnosti zajistit náběh výroby menších SUV R2 v závodě v Normalu ve státě Illinois od roku 2026 a také výrobu středně velkého elektromobilu na platformě v závodě v Georgii, jehož výstavbu Rivian letos pozastavil.

Akcie Rivianu vzrostly během úterního odpoledního obchodování o více než 50 procent. Děje se tak dva dny před akcí pro investory společnosti Rivian, která je pod tlakem Wall Streetu kvůli nedostatku hotovosti a značným ztrátám. Pokud Rivian udrží zisky i dnes, mohlo by to zvýšit tržní hodnotu společnosti o téměř šest miliard dolarů, píše Reuters.

Akcie společnosti Rivian v úterý uzavřely na hodnotě 11,96 dolaru za akcii, což představuje pokles o zhruba 49 procent v roce 2024.

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

BYD Seagull

Cla Čínu nijak zvlášť netrápí. Jejich elektromobily stále ve velkém pronikají do Evropy

Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh, a to navzdory hrozbě vysokých cel, o kterých u dovozu těchto aut z Číny uvažuje Evropská unie. Napsal to web televize CNBC. Snahou čínských výrobců je podle něj získat na evropském trhu náskok a také zastavit nástup elektromobilů od americké společnosti Tesla.

Přečíst článek

Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje

Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje. V Česku se sleva týká jednoho modelu

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu. Automobilka zaznamenala v prvním kvartálu letošního roku prudký pokles dodávek svých vozů po celém světě. Cenová válka mezi výrobci elektromobilů se vyostřuje, obzvlášť tvrdou konkurencí jsou čínské automobilky. V Česku se zlevnění týká pouze Modelu 3.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme