Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce akordeonů končí po 105 letech s výrobou, smetla jej levná čínská konkurence

Ve Francii po 105 letech končí poslední výrobce akordeonů, firma Maugein
Maugein
 ČTK

Ve francouzském městě Tulle po 105 letech končí výroba akordeonů, firma Maugein přitom byla posledním řemeslným výrobcem v celé Francii. Firmu už před deseti lety před krachem na poslední chvíli zachránila investice. Do likvidace podnik podle majitelů přivedla pandemie covidu a levná konkurence z Číny, napsal dnes deník The Guardian.

Reklama

Zvuk akordeonu Maugein zazněl ve filmu Amélie z Montmartru či v písních šansoniérky Édith Piaf. Hrával na něj i někdejší francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing, který tvrdil, že kdyby všichni politici hráli na akordeon, tak by spolu vycházeli mnohem lépe.

„Zavíráme," oznámil Richard Brandao, který firmu převzal před 11 lety. „Všechno skončilo s covidem. Až do roku 2019 se nám docela dařilo, ale covid nás stáhl dolů,“ dodal šéf firmy v likvidaci, o níž na konci září rozhodl soud.

Jean Maugein založil stejnojmennou firmu na výrobu akordeonů v roce 1919, nástroje vyráběl v bývalé továrně na munici z první světové války. Podniku se dařilo zejména po druhé světové válce s rostoucí oblibou jazzu ve Francii, pokles zájmu začal v 70. letech. V dobách největší slávy měl podnik 290 zaměstnanců, končil s deseti zaměstnanci. Nejstarší z nich ve výrobě začínal jako učedník před 39 lety.

Od 90. let byl Maugein jediným výrobcem akordeonů ve Francii, který nástroje vyráběl celé a také na zakázku. Vyrobit akordeon složený z 6000 součástek trvá asi 110 hodin, firma jich měsíčně vyrobila 70 až 80. Ve městě Tulle dokonce loni vzniklo muzeum akordeonů.

Reklama

arteterapie může pomoci s řadou psychických problémů

Biohacking: Umělecká tvorba může ulevit stresu a vyřešit stará traumata

Vlastní tvořivost i umělecké výtvory jiných mohou významně ovlivnit naše duševní zdraví. Umění je od pradávna zdrojem pozitivních i negativních emocí, sebereflexe, komunitního spojení i psychického a fyzického uvolnění. Proto v dnešní moderní době, kdy populace trpí řadou psychických onemocnění jako deprese, úzkosti, ADHD, závislostmi, důsledky stresu i kognitivními nemocemi mozku, mohou být zmírněny kreativními terapiemi specificky pro tyto stavy vytvořenými- souhrnně nazývané jako arteterapie.

Přečíst článek

Donald Trump

Trump naštval skupinu ABBA. Přestaňte hrát naše písně v kampani, zní od Švédů

Švédská popová skupina ABBA požádala republikánského prezidentského kandidáta a bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, aby přestal přehrávat její písně na svých předvolebních akcích. Trumpův tým naopak tvrdí, že potřebnou licenci získal. Informuje o tom agentura AP, která zároveň připomíná, že s podobnými stížnostmi v minulosti přišla řada známých muzikantů, včetně Bruce Springsteena či Beyoncé.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Emmanuel Macron se cynickou politikou udržel u moci. „Macronismus“ je ale v troskách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme