Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce autosedadel Adient zavře dva závody v Česku, o práci přijde přes tisíc lidí

Výrobce autosedadel Adient zavře závody na Českolipsku
Adient
 ČTK

Výrobce sedadel pro automobily Adient uzavře v souvislosti s restrukturalizací závody Trim v České Lípě a Stráži pod Ralskem, o práci přijde v nejbližších dvou letech postupně 1100 lidí.

Reklama

Firma tak reaguje na změny v automobilovém průmyslu. Konečné uzavření závodu v České Lípě je plánované ve druhé polovině příštího roku, závod ve Stráži pod Ralskem by měl výrobu ukončit počátkem roku 2026, uvedla za firmu Adient Petra Miterová.

„Automobilový průmysl se výrazně proměňuje, a dodavatelé se tak potýkají se zásadními výzvami, jako je přechod na e-mobilitu, narušení dodavatelského řetězce, ekonomická nestabilita a snížená poptávka spotřebitelů,“ uvedla k důvodům restrukturalizace výroby Miterová. Adient čelí podle ní v Evropě, na Blízkém Východě a v Africe významnému dlouhodobému poklesu objemu trhu. „Což vede k nutnosti dále zlepšit a zefektivnit celkovou strukturu nákladů,“ dodala.

K poklesu poptávky se podle Miterové přidávají také rostoucí náklady na pracovní sílu. Vzhledem k nadbytečným kapacitám v celém odvětví musí podle ní Adient obnovit rovnováhu svých výrobních operací v této oblasti, aby zajistil konkurenceschopnost a celkové zdraví podniku. Společnost podle Miterové v minulosti vyvinula značné úsilí, aby udržela konkurenceschopnost českých závodů Trim, situaci ale výrazně ovlivnily složité tržní podmínky a rostoucí náklady.

Podpora propuštěným zaměstnancům

V souvislosti s ukončením výroby přijde o práci 410 pracovníků v České Lípě a dalších 690 v nedaleké Stráži pod Ralskem. „Zaměstnanci a představitelé odborových organizací obou poboček byli dnes informováni. Společnost poskytne podporu všem zaměstnancům, jejichž smlouva bude ukončena,“ dodala za firmu Miterová.

Reklama

Výrobce autosedadel není na Českolipsku jediný, v rámci restrukturalizace propustil v létě ve Stráži pod Ralskem zhruba 380 lidí státní podnik DIAMO, který se specializuje na zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví. Zásadní vliv na trh práce to zatím nemělo, na konci srpna evidovaly úřady na Českolipsku 2761 lidí bez práce, nezaměstnanost byla 3,8 procenta a v Libereckém kraji je na tom region nejlépe. Zaměstnavatelé nabízeli 961 volných míst.

Adient je globálním lídrem v produkci automobilových sedadel. Má přes 200 závodů ve 29 zemích po celém světě a zaměstnává na 70 tisíc lidí. Automobilová sedadla vyrábí a dodává pro všechny velké automobilové výrobce. V České republice má firma závody také v Mladé Boleslavi, Kvasinách, Roudnici a Boru u Tachova. Ještě loni zaměstnávala v těchto závodech zhruba 3030 pracovníků, ve finančním období od 1. října 2022 do 30. září 2023 uskutečnila podle obchodního rejstříku zakázky za 18,188 miliardy korun a její hospodaření skončilo čistým ziskem 242,355 milionu korun.

Výroba v továrně Northvolt

Problémy u výrobce baterií. Švédský Northvolt propustí čtvrtinu zaměstnanců

Švédský výrobce baterií pro elektromobily Northvolt zruší ve Švédsku 1600 pracovních míst. Reaguje tak na napjatou finanční situaci a na pokles poptávky. Northvolt má podle svých internetových stránek nyní více než 6500 zaměstnanců.

Přečíst článek

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů

Evropské automobilky čelí krizi. A vyhlídky jsou skutečně černé

Třetina klíčových závodů na výrobu aut v Evropě jede nyní na půl plynu. Hrozba zavírání fabrik a tisíce lidí bez práce je čím dál přítomnější. Evropské automobilky se zmítají v krizi, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme