Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce čipů hledá nové místo pro továrnu. Mohla by být u Prahy

TSMC
ČTK
 ČTK

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) plánuje kromě továrny, která vzniká v Drážďanech, postavit v Evropě i další závody. Ve hře by mohla být i Česká republika a širší region Prahy a okolí. S odvoláním na nejmenovaného vládního představitele to uvedl specializovaný německý server ComputerBase.

Reklama

O Česku se podle ComputerBase jako o potenciálním místě nového závodu jednalo již před zadáním zakázky Drážďanům, a proto je nyní opět ve hře. Nová továrna by se mohla zaměřit na polovodiče pro umělou inteligenci (AI). Firma by mohla těžit z blízkosti Prahy a Drážďan, což by umožnilo využít určité synergie a usnadnilo například přesuny zaměstnanců, dodal ComputerBase.

Společnost TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě a předním dodavatelem pro firmy Apple a Nvidia. V posledních letech zahájila několik velkých projektů mimo Tchaj-wan. Mezi ně patří i závod ESMC (European Semiconductor Manufacturing Company) v Drážďanech, což je společný podnik TSMC a firem Bosch, Infineon a NXP.

Evropská komise vyměřila Intelu novou pokutu

Intel odkládá výrobu čipů v Polsku a Německu

Americký výrobce čipů Intel zhruba o dva roky odložil výstavbu továren na čipy v německém Magdeburku a v polské Vratislavi, oznámil šéf společnosti Pat Gelsinger.

Přečíst článek

Drážďanský závod bude podle agentury Reuters vyrábět generaci čipů, která mírně zaostává za nejpokročilejšími technologiemi, jež se používají v čipech pro AI a v chytrých telefonech. Rozšíří ale dodávky pro automobilový průmysl a další průmyslová odvětví klíčová pro výrobu v Evropě.

Reklama

Továrna v Drážďanech bude pro TSMC první v Evropě. Podnik by měl zahájit plný provoz v roce 2029. Evropská komise (EK) Německu povolila, aby na jeho výstavbu poskytlo státní podporu pět miliard eur (126,3 miliardy korun). Schválená státní podpora je zatím nejvyšší, jakou EK povolila v rámci unijního zákona o čipech. Celkem by výstavba továrny měla podle odhadů stát přibližně dvojnásobek.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme