Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce léků na hubnutí investuje v Irsku dvě miliardy dolarů

Výrobce léků na hubnutí investuje v Irsku dvě miliardy dolarů
Profimedia
 nst
nst

Americký farmaceutický gigant Eli Lilly za 1,8 miliardy dolarů rozšíří výrobu léků na hubnutí, cukrovku a Alzheimerovu chorobu v Irsku, píše CNBC.

Reklama

Výrobce populárních léků na obezitu, cukrovku a další civilizační choroby Eli Lilly plánuje rozšířit výrobu ve dvou irských fabrikách. Celkem do obou závodů, v městech Limerick a Kinsale, investuje téměř dvě miliardy dolarů.

V Limericku Eli Lilly vyrábí účinné látky pro léky zpomalující průběh Alzheimerovy choroby. Investice do rozšíření tamní výroby podnítilo schválení léku Kisunla pro americký trh, které farmaceutický gigant obdržel letos v červenci. 

Firma rovněž oznámila rozšíření závodu v irském Kinsale, kam zainvestuje 800 milionů dolarů. Tento závod začal vyrábět léky v loňském roce, aby pomohl uspokojit poptávku po lécích na hubnutí.

Poptávka po léku Zepbound a injekci na cukrovku Mounjaro v posledním roce výrazně převýšila nabídku, což společnost přinutilo investovat značné prostředky do zvýšení výroby. Od roku 2020 společnost Eli Lilly investovala více než 20 miliard dolarů do nákupu, výstavby a rozšíření výrobních závodů v USA a Evropě.

Reklama

„Tyto investice zvýší výrobu některých našich léků a pomohou milionům lidí s cukrovkou, obezitou a Alzheimerovou chorobou žít co nejzdravější život,“ uvedl Edgardo Hernandez, prezident výrobních operací společnosti Eli Lilly. 

Hlavní rival společnosti Eli Lilly v oblasti léků na hubnutí, společnost Novo Nordisk, podobně vložil miliardy do zvýšení výroby svých léků na hubnutí, jako je Ozempic.

Místo injekce pilulka. Do miliardového byznysu s léky na hubnutí vstupuje i švýcarská Roche

Švýcarský farmaceutický gigant Roche po slibných výsledcích z počátečních fází testů urychluje vývoj léků na hubnutí. Na rozdíl od konkurenčních přípravků Wengovy, Ozempic či Zepbound, které se užívají injekčně, Roche vyvíjí pilulku.

Přečíst článek

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Zázračné přípravky na hubnutí, tedy původně léky na cukrovku, obsahující účinnou látku semaglutid, nebo tirzepatid se zabydlují ve zkrášlujících salonech a lázních. Vedle originálních léků Ozempic, Wegovy, Zepbound či Mounjaro se objevuje čím dál víc přípravků se stejnou účinnou látkou, které jsou však výrazně levnější. V salonech si žijí svým životem a nepodléhají lékařské kontrole.

Přečíst článek

Ozempic

Ozempic roztáčí šedou ekonomiku. Padělky léků i poradenství

Zázračné léky na hubnutí, které měly původně jen léčit cukrovku, rozpoutaly horečku nejen ve farmaceutickém průmyslu. Roztáčejí také kolesa šedé ekonomiky. A více či méně zaručené rady, jak je užívat či zabránit jejich nežádoucím účinkům, jsou vítaným byznysem i pro influencery. Stále častější padělky Ozempiku či Wegovy nedají spát ani kriminalistům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme