Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce sušenek Mondelez rozšíří v Opavě výrobu. Fidorky se díky tomu dostanou až do Austrálie

Továrna firmy Mondelez
ČTK
 ČTK

Mezinárodní výrobce sušenek Mondelez International investuje 1,3 miliardy korun do rozšíření výroby čokoládových oplatek ve svém závodě v Opavě. Výstavba už začíná, do provozu by měla být linka uvedena v roce 2026. Díky investici vznikne přibližně 100 pracovních míst, uvedl ředitel výrobního klastru společnosti Mondelez v Česku Emmanuel Chilaud.

Reklama

Mondelez v Opavě výrobní kapacitu kulatých oplatek zdvojnásobí, zvýší ji na 22 tisíc tun ročně. Oplatky vycházejí z tradičního designu opavské Fidorky, která se skládá z kulatých oplatek spojených náplní a potažených čokoládou. Vyrábějí se s různými příchutěmi a na evropském trhu se prodávají pod několika značkami.

Chilaud řekl, že v současnosti zhruba 25 procent těchto výrobků tvoří oplatky s názvem Fidorka pro český a slovenský trh a 75 procent jsou značky do dalších zemí. Oplatky z Opavy poputují například i do Austrálie nebo na Nový Zéland.

„Fidorka se narodila v Opavě a Opava jede do světa. Hrdost, co máme, výrobky, které se tady narodily, byly tady vymyšlené 180 roků zpátky, teď jedou ve velkém do světa,“ řekl Chilaud.

Lukáš Kovanda: Nenechte se mýlit, Česko není rájem levných potravin, jak se snaží prezentovat premiér

Potraviny v Česku jsou stále o desítky procent dražší než během roku 2021, tedy před nástupem inflační vlny. Klesají nyní nejrychleji v EU, neboť předtím stoupaly v rámci EU výrazně nadprůměrně.

Přečíst článek

Reklama

Stometrová elektrická pec

Jinou velkou investici zahájila společnost Mondelez v Opavě před necelým rokem. Za více než 1,5 miliardy korun buduje novou linku na výrobu sušenek Oreo, díky niž přijme navíc 140 lidí. Její součástí bude i stometrová elektrická pec.

„Pec, která bude nejdelší elektrická pec na světě, dorazí modul po modulu teď na konci měsíce, bude to trvat měsíc, měsíc a půl. Zbytek linky tady bude do listopadu nebo prosince. Potom začneme s testy," řekl Chilaud.

Mondelez působí v České republice a na Slovensku od roku 1992, má pět výrobních závodů a zaměstnává 2900 lidí. V závodě v Opavě pracuje přes 1000 lidí, kromě sušenek Oreo a Fidorek se tam vyrábějí například sušenky a oplatky Opavia, sušenky BeBe Dobré ráno, pečivo Brumík, čokoláda Figaro, oplatky Miňonky a Tatranky nebo krekry TUC.

Lesklokorka lesklá

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Medicinální houby jsou součástí východní medicíny po tisíciletí. V naší západní kultuře jsme zvyklí spíše chutné druhy hub konzumovat jako potravinu. Dnes houby sbíráme či i pěstujeme pro jejich kulinářské využití, ale můžeme je také používat jako léčivé prostředky. Jedna z těch nejznámějších a nejpoužívanějších medicínských hub je reishi, neboli lesklokorka lesklá.

Přečíst článek

Tradice výroby sušenek v Opavě sahá do roku 1840. Historie továrny je spjata s rodinou zakladatelů cukrovinkářské výroby Fiedorů, které dodnes připomíná kulatá oplatka Fidorka. V novém výrobním areálu v části Vávrovice podnik sídlí od roku 1997.

Spisovatelka Romana Vaverková dnes v Opavě představila historický román Hořkosladká vůně vanilky, který se věnuje příběhu Marie Fiedorové, jež stála na počátku 20. století u založení továrny na výrobu oplatek a cukrovinek.

„Malinkou pekárnu proměnila ve velkokapacitní podnik s 50 zaměstnanci. Za vedení Marie se firma Fiedor stala nejvýznamnějšímu podnikem svého druhu, a to nejenom ve Slezsku, ale i v ostatních zemích Rakouska-Uherska. A to všechno přesto, že samotná majitelka měla poměrně složitý životní osud,“ řekla Vaverková.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kakaové boby

Z kakaa se stává drahá komodita. Výrobci začínají snižovat gramáže u sladkostí, cena zůstává

Přečíst článek
Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme