Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobci čipů Nvidia vzrostl zisk o 168 procent, trh však od firmy čekal víc

Zisk výrobce čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí o 168 procent
ČTK
 ČTK

Americkému výrobci čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 168 procent na 16,6 miliardy dolarů (373,7 miliardy korun) a tržby byly rekordní. Firmě se daří díky jejímu dominantnímu postavení při výrobě čipů pro umělou inteligenci (AI). Výhled firmy na třetí čtvrtletí však nenaplnil vysoká očekávání analytiků a akcie firmy po oficiálním uzavření americké burzy klesají.

Reklama

Zisk na akcii činil 68 centů, zatímco analytici čekali zisk jen 64 centů na akcii. Tržby se meziročně zvýšily o 122 procent na 30,04 miliardy dolarů. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím stouply o 15 procent. Analytici očekávali tržby 28,7 miliardy dolarů. Tržby divize datových center vzrostly o 154 procent na rekordních 26,3 miliardy dolarů a rovněž tak překonala prognózy analytiků, kteří čekali tržby 25,15 miliardy dolarů.

Trh však od firmy očekával víc, protože v posledních několika čtvrtletích výrazně překonávala i ta nejagresivnější očekávání. Tentokrát však předpověděla hrubou marži za třetí čtvrtletí, která by mohla zaostávat za tržními odhady, a tržby které byly do značené míry v souladu s odhady, což neudělalo dojem na investory, kteří v poslední době závratně zvýšili hodnotu akcií firmy, protože sázejí na budoucnost AI, a akcie klesly až o šest procent, upozornila agentura Reuters. Mírná prognóza zastínila i skutečnost, že zisk a tržby za druhé čtvrtletí překonaly očekávání a firma oznámila zpětný odkup akcií.

Čip AMD Ryzen 7

Výrobce čipů AMD kupuje za téměř pět miliard dolarů firmu ZT Systems

Americký výrobce čipů Advanced Micro Devices (AMD) koupí za 4,9 miliardy dolarů (zhruba 112 miliard korun) dodavatele počítačových serverů ZT Systems. Snaží se tak podpořit své aktivity v oblasti umělé inteligence (AI), aby mohla lépe konkurovat rivalovi Nvidia, informuje agentura Reuters.

Přečíst článek

Moc vysoká laťka

„Tady je problém, že výše překonání byla tentokrát mnohem menší, než jsme vídali,“ řekl stratég firmy Carson Group Ryan Detrick. „Dokonce i výhled do budoucna byl zvýšen, ale opět ne o takový rozsah, jako v předchozích čtvrtletích. Je to skvělá společnost, která stále zvyšuje tržby o 122 procent, ale zdá se, že laťka byla v této výsledkové sezoně nastavena až příliš vysoko.“

Reklama

Ve třetím čtvrtletí očekává firma upravenou hrubou marži 75 procent, plus minus půl procentního bodu. Analytici podle agentury LSEG v průměru předpovídají hrubou marži 75,5 procenta. V tomto čtvrtletí očekává společnost růst tržeb na 32,5 miliardy dolarů. Analytici předpokládají tržby 32 miliard dolarů.

Šéf Apple Tim Cook

Apple chystá premiéry roku 2024. Nejnovější iPhony, hodinky a další představí v září

Lidé obeznámení se situací ve společnosti Apple hovoří o tom, že technologická firma plánuje uspořádat svou největší předváděcí akci 10. září.

Přečíst článek

„Výrobce čipů Nvidia je v současnosti nejdůležitější společnost světa a na zveřejnění jejích čtvrtletních výsledků se upíraly zraky celého investičního světa,“ sdělil analytik Portu Marek Malina. Upozornil, že akcie Nvidie si letos připsaly již 158 procent a za pět let až 2871 procent, protože se firma stala symbolem rozmachu AI.

Technologie firmy byly původně vyvinuty pro grafické karty, poté se však ukázalo, že se ideálně hodí i pro výpočetní práci spojenou s výukou aplikací AI a staly se důležitou technologií pro budoucnost AI. Firma také vyrábí čipy pro herní průmysl a automobily. Těží také ze souvisejícího obchodu se softwarem a službami.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme