Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobci gramofonů z Litovle spadly prodeje i zisk na polovinu

Gramofony SEV Litovel
ČTK
 ČTK

Renesance vinylových desek dala v uplynulém desetiletí slušně vydělat prodejci gramofonů z Litovle. Společnost SEV Litovel v předchozích letech investovala do produkce přístrojů v kvalitě hi-fi stovky milionů korun. V rekordním roce 2021 prodala bezmála 180 tisíc gramofonů. Loni to však nebyla už ani polovina.

Reklama

Výrobce gramofonů SEV Litovel loni kvůli výraznému poklesu produkce snížila tržby o 40 procent na 361,6 milionu korun. V roce 2022 její tržby klesly o 70 milionů korun na 598 milionů korun z rekordních 668 milionů korun v roce 2021. Loni firma snížila čistý zisk o 52 procent na 29,3 milionu korun z 61,4 milionu korun v roce 2022. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Loni výrobce gramofonů prodala 73 tisíc gramofonů, meziročně o 44 procent méně. V roce 2022 jich vyexpedoval 130 tisíc a o rok dříve rekordních 177 600. Firma v roce 2021 kvůli rostoucí poptávce výrazně investovala do nákupu CNC obráběcích strojů a rozšíření výroby gramofonů v nedaleké Července, kde v předchozích letech vybudovala nový provoz za 150 milionů korun. V roce 2023 pak investovala do stavby nového skladu v Července.

Vinyly hrají už bezmála 80 let:

Reklama

Společnost SEV Litovel má v nabídce pět desítek typů gramofonů a výrobní program stále inovuje. „Cílem společnosti je vyrábět přístroje v perfektní kvalitě a dosáhnout roční produkce 100 tisíc přístrojů,“ uvedl ve výroční zprávě ředitel SEV Litovel Jiří Mencl. Loňský pokles produkce nekomentoval.

Litovelský podnik v předchozích letech těžil z toho, že se prudce zvyšuje obliba vinylových desek, které zažívají renesanci. Zatímco v letech 2002 až 2009 společnost SEV Litovel ročně vyrobila zhruba 30 tisíc gramofonů, od roku 2010 se její produkce začala zvyšovat. Většinu gramofonových přístrojů společnost SEV Litovel exportuje. Gramofony prodává prostřednictvím rakouské firmy Audio Systems v 70 zemích. Mezi hlavní exportní teritoria patří Británie, Německo, Francie, Spojené státy a Austrálie.

Gramofony se na celkových tržbách firmy SEV Litovel v předchozích letech podílely více než 90 procenty. Zbývající část tržeb připadá na součástky pro automobilový průmysl a na části vláčků. Společnost SEV Litovel zahájila činnost v roce 1999. Navazuje na tradici v elektromechanickém a elektrotechnickém průmyslu, která vznikla v Litovli před více než 50 lety v tehdejším podniku Tesla Litovel. Firma SEV Litovel loni v průměru zaměstnávala 271 pracovníků, v roce 2022 jich bylo 358.

Gramofony SEV Litovel

Gramofony z Litovle chce celý svět, Češi jejich kvalitu nedoceňují

Společnost SEV Litovel, která je předním světovým producentem gramofonových přístrojů v kvalitě hi-fi, loni kvůli poklesu produkce snížila tržby o 70 milionů korun na 598 milionů korun z rekordních 668 milionů korun v roce 2021. Čistý zisk podniku klesl o 13 procent na 61,4 milionu korun z předloňských 70,6 milionu korun, vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Přečíst článek

Jeden z prvních inzerátů vydavatelství Columbia Records propagující nový vynález, nahrávky na dlouhohrající vinylové LP desce z roku 1948.

Vinylová LP deska slaví 75 let. Před lety přežila klinickou smrt, slaví návrat ve velkém stylu

21. června 1948 svolalo vydavatelství Columbia do newyorského hotelu Waldorf Astoria tiskovou konferenci. Na ní šéf firmy Edward Wallerstein představil novou technologii nahrávání zvuku na dlouhohrající (long play neboli LP) desku z vinylu. Firma rovnou představila katalog se 135 nahrávkami vylisovanými v desítkách tisíc kusů a směle prohlásila, že je schopna je ihned prodat. Stalo se - a vinylová “elpíčka” se prodávají dodnes.

Přečíst článek

Martin Mikuláš, spolumajitel obchodu Phono.cz

Gramofony značky Tesla jsou stále skvělé, říká majitel recordshopu

Český venkov stále poslouchá Dalibora Jandu, Standu Hložka, Hanu Zagorovou a kapely jako Tublatanka, Citron a Turbo, říká spolumajitel známého pražského recordshopu Phono.cz Martin Mikuláš. Během pandemie se zvýšil zájem o audioknihy. „Současné firmy už nepracují s takovými budgety, jaké míval k dispozici Československý rozhlas do roku 1989 a dnešní audioknihy a dramatizace nemají zdaleka takovou úroveň, jako ty tehdejší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Liam Gallagher

Šílenství kolem Oasis. O vstupenky „bojují“ statisíce fanoušků, v Irsku už je vyprodáno

Přečíst článek
Bratři Liam a Noel Gallagherovi

Devadesátky jsou zpět. Britská kapela Oasis oznámila první společné turné po 15 letech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme