Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Warren Buffett prodal polovinu svých akcií Apple. Má rekordní množství peněz na investice

Warren Buffett
ČTK
Michal Nosek
nos

Investiční Společnost Berkshire Hathaway, kterou ovládá miliardář  z Omahy Warren Buffett, prodala téměř polovinu  svých- akcií ve společnosti Apple. Prodeje ve druhém letošním čtvrtletí Buffetovi již vynesly rekordních 270 miliard dolarů.  Provozní zisk společnosti za pololetí vzrostl na 11,6 miliardy dolarů z 10 miliard za stejné období před rokem.

Reklama

Berkshire Hathaway nyní hledá prostor, kam umístí svou hromadu peněz. Na výroční schůzi akcionářů Warren Buffett řekl, že s utrácením nespěchá, dokud si nemyslí, že dělá něco, co má velmi malé riziko a může vydělat hodně peněz.

Společnost prodala ve druhém čtvrtletí přibližně 390 milionů akcií Applu. Přitom už od ledna do března, tedy v době, kdy akcie posílily o 23 procent, se zbavila více než 115 milionů akcií této firmy. K 30. červnu Berkshire stále vlastnila přibližně 400 milionů akcií Applu v hodnotě 84,2 miliardy dolarů.

Buffett prodával své akcie Apple, když akciový index S&P 500 posílil a v polovině července dosáhl rekordního maxima. Akciový index pak v posledních třech týdnech klesal kvůli obavám, že euforie z umělé inteligence byla přehnaná a tento pátek propadl o 1,8 procenta.

Problémy v Číně

V Číně společnost Apple za poslední čtvrtletí utržila  14,73 miliard dolarů. Tržby tak  meziročně poklesly o 6,5 procenta. Analytici očekávali dle agentury Bloomberg tržby  ve výši 15,26 miliardy. Rostou tak obavy, že Apple ztrácí půdu pod nohama na jednom ze svých nejdůležitějších zámořských trhů. Apple čelí v regionu tvrdší konkurenci a vláda na některých pracovištích redukuje používání cizích technologií. Růst čínské ekonomiky se navíc také zhoršil.

Reklama

Čerpací stanice Exxon

I Warren Buffett nadále věří fosilním palivům

Když i věštec z Omahy nadále věří ropě a zemnímu plynu, zatracovat by je zatím neměli ani menší investoři. Valuace a vyplácené dividendy jsou stále atraktivní. Dvě ze šesti největších investic společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta jsou ve fosilních palivech. Berkshire drží 5,9 procenta svých investic ve společnosti Chevron a 4,9 procenta ve společnosti Occidental Petroleum.

Přečíst článek

Akcie Applu letos posilovaly díky naději investorů, že nová technologie AI pomůže zvýšit prodeje. Koncem července však agentura Bloomberg News uvedla, že nové funkce AI společnosti Apple dorazí později, než se očekávalo.

Podle analytiků, kteří situaci znají, společnost plánuje vstup Apple Intelligence  jako součást aktualizací softwaru, které přijdou do října.

Telefony iPhone podle analytiků přišly o vedoucí pozici na čínském trhu

Apple v Číně markantně zlevnil iPhony. A stejně to nepomohlo

Třetí finanční čtvrtletí bylo pro Apple relativně úspěšné. Tržby, zisk i marže podniku rostly, ne tak ale na čínském trhu. Tam i přes výrazné zlevnění ve světě populárních iPhonů vykazuje čtvrtletí za čtvrtletím horší výsledky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Investice - ilustrační foto

Bouře ve sklenici vody? Trhy se po prvotním šoku opět vracejí, velcí hráči byli připraveni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme