Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Witowski skončil jako ředitel a šéf představenstva DPP

Witowski
ČTK
 ČTK

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) v pondělí na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Automaticky skončil i jako generální ředitel společnosti. Na pozici vypíše podnik konkurz, zatím největší pražskou městskou firmu povede místopředseda představenstva Ladislav Urbánek.

Reklama

V představenstvu DPP skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné.

Vrchní státní zastupitelství v Praze minulé pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Případ podle dosavadních informací souvisí s dřívější korupční kauzou Dozimetr, která se rovněž týkala DPP. Dnešní mimořádné jednání dozorčí rady svolal její předseda Zdeněk Hřib (Piráti) v reakci na nová obvinění.

Petr Witowski, generální ředitel DPP

David Ondráčka: Zatýkání v DPP. Zas a znova a pořád dokola

Nový, aktuální zátah policie a zatýkání manažerů největší městské firmy v Česku, dopravního podniku 100% vlastněného Prahou, se stává takovým folklórem. Je to horký politický brambor, který přeskakuje z ruky do ruky a stále vpřed. Situace vyžaduje radikálnější řešení. Jaké? To prozrazuje protikorupční expert David Ondráčka.

Přečíst článek

Patnáctičlenná dozorčí je složena z deseti zástupců města a pěti zaměstnanců podniku a má mimo jiné v kompetenci volbu členů pětičlenného představenstva. Pokud by dnes členové rady nezvolili do představenstva ekonomického ředitele podniku Pařízka, nemělo by dost členů k přijímání rozhodnutí. Na místa dvou obviněných vypíše podnik výběrová řízení.

Reklama

Witowski minulý týden uvedl, že s ohledem na to, že nefiguruje mezi obviněnými, nevidí ke svému konci v podniku důvod. Jeho rezignaci naopak požadoval Hřib.

Pražský primátor chce okamžitou rezignaci obviněných šéfů DPP

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) požaduje okamžitou rezignaci obviněných představitelů dopravního podniku (DPP) a vyhlášení výběrového řízení na jeho ředitele do konce října. Kromě toho požaduje plné obsazení orgánů podniku. Primátor to ve středu řekl novinářům na mimořádné tiskové konferenci. V sídle DPP v pondělí zasahovali policisté a vrchní státní zastupitelství v Praze poté oznámilo obvinění řady fyzických a právnických osob, mezi která podle informací členů vedení města patří i členové představenstva podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička.

Přečíst článek

DPP je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod okolo 18 miliard korun. Zakázky DPP řeší policie opakovaně, z poslední doby je nejznámějším případem kauza Dozimetr, ve které čelí obžalobě devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Všichni obvinění v kauze zakázek DPP jsou stíháni na svobodě

Všichni obvinění v kauze zakázek DPP jsou stíháni na svobodě

Všichni obvinění v kauze veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) jsou stíháni na svobodě. Dozorující státní zástupce Adam Borgula uvedl, že v případu nebude podávat návrh na vazbu. Policie v pondělí obvinila 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, mimo jiné na bezpečnostní systém metra.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme