Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za dva roky nás čekají problémy, varuje šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Kabátek

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek
ČTK
 ČTK

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by se v roce 2027 mohla dostat do problémů, pokud nedojde ke změně na příjmové i výdajové straně a dále bude pokračovat růst výdajů na straně zdravotních služeb. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl její ředitel Zdeněk Kabátek.

Reklama

Zástupci největší zdravotní pojišťovny v zemi v pondělí oznámili, že v plánu na rok 2025 VZP počítá znovu se schodkem, který letos bude činit kolem 4,9 miliardy korun. Letos bude ve schodku i celý systém veřejného zdravotního pojištění.

"Naším úkolem je, abychom se připravovali okamžitě na změny na straně výdajové, a proto s tou situací pracujeme od začátku roku. To, že se nám ekonomika trochu ochlazuje, čili příjmy neporostou stejnou měrou jako předchozí roky, je fakt. My se snažíme hledat řešení, která skutečně povedou k tomu, aby jsme našim klientům zajistili dostupnou a kvalitní péči," uvedl Kabátek.

Rozšíření fondu prevence

Podle něho výdaje na zdravotní služby rostou v rozsahu vyšším, než byl zdravotně-pojistný plán. Pojišťovna to je však zatím schopná eliminovat úsporami. ZPP sestavený loni na podzim počítal s pětimiliardovým schodkem, pojišťovna ho dorovnala z úspor z předchozích let. Kabátek dnes řekl, že pojišťovna vytvořila řadu opatření zejména v segmentu akutní lůžkové péče. "Máme řadu podnětů i v jiných segmentech. Bez ohledu na to, zda se blíží či neblíží volby, je naším úkolem ten systém kultivovat," dodal Kabátek

Návštěva u lékaře

Jak a do kdy změnit zdravotní pojišťovnu? Času již není mnoho

V České republice působí aktuálně sedm zdravotních pojišťoven. Pokud chcete tu svou změnit, na žádost o přechod k jiné pojišťovně máte nyní čas jen do konce března. Druhý letošní termín pro podání žádosti je až tři měsíce před koncem roku 2024.

Přečíst článek

Reklama

Na začátku týdne zástupci pojišťovny uvedli, že VZP plánuje navýšení fondu prevence o čtvrt miliardy na 2,13 miliardy korun. Z něj VZP přispívá pojištěncům například na očkování, masáže nebo pohybové aktivity. Proti roku 2023 se více než zdvojnásobí. Pojišťovna z něj přispívá také na vyšetření kůže, dětem na bezlepkovou dietu nebo lehčí sádru. Na polovinu se příští rok naopak sníží příspěvek na zubní hygienu, na dvojnásobek ale vzroste částka pro dárce krve.

Schodek systému pojišťovny čekaly i v letech 2021 a 2022, reálně ale hospodařily zejména díky lepšímu stavu ekonomiky lépe. Pro příští rok se ale podle ministerstva zdravotnictví lepší vývoj ekonomiky, než jsou současné predikce, očekávat nedá. Podle MZd bude letos ve schodku i celý systém veřejného zdravotního pojištění, a to zhruba ve výši 11 miliard korun.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek

Tomu se říká odměna. Šéf VZP dostane ke statisícovému platu ještě milionový bonus

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane ke svému měsíčnímu platu 355 tisíc korun roční odměnu 1,81 milionu korun. Finanční bonus mu schválila správní rada největší tuzemské zdravotní pojišťovny na základě plnění stanovených kritérií. Je to vůbec nejvyšší částka, kterou Kabátek za své téměř dvanáctileté působení v čele pojišťovny dostane, uvedl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Česká ekonomika se příští rok dočká oživení, uvádí průzkum ministerstva financí

Rozpočty pod palbou. Národní rozpočtová rada „cupuje“ ten na příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme