Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zářez pro Strnada. Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských transportérů

Švédský pásový transportér BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds
Profimedia
 ČTK

Kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských pásových transportérů BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds. Informaci zveřejnil portál Informačního centra o NATO v Praze. Transportéry slouží v několika spojeneckých armádách, a to hlavně díky schopnostem operovat v extrémních podmínkách.

Reklama

Server uvedl, že zástupci BAE Systems Hägglunds podepsali minulý týden se společností Tatra Defence Vehicle (TDV) smlouvu až za 42 milionů eur, což je v přepočtu zhruba miliarda korun. TDV pro českou armádu vyrábí například kolové obrněnce TITUS. Kopřivnický výrobce, který je součástí holdingu Czechoslovak Group (CSG), bude zajišťovat svařování, lakování a instalace izolace trupů pro vozidla BvS10 pro evropské zákazníky.

Smlouva se týká 250 nových terénních vozidel BvS10 s možností dodatečných 274 jednotek. Součástí jsou jak přední, tak zadní vozíky, v provedení od obrněných transportérů až po sanitní vozy. Podle konfigurace zákazníků. Výroba prototypů má podle webu začít ještě letos v létě a plánovaný začátek sériové výroby je stanoven na konec roku 2025.

„Jsme hrdí, že můžeme ukázat naše odborné znalosti a schopnosti na mezinárodní úrovni a rozvíjet náš strategický vztah s BAE Systems Hägglunds,” cituje server ředitele kopřivnického výrobce Tomáše Mohapla. Podepsaná smlouva podle něj představuje významný krok nejen pro Tatra Defence Vehicle, ale celé konsorcium CSG.

Americký podnik Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení s českou Colt CZ

Vista Outdoor odmítla další nabídku na převzetí. Strnad ale ještě nemá nic jisté

Americký výrobce munice a outdoorového vybavení, společnost Vista Outdoor, obdržel další nabídku na odkoupení divize Kinetic Group. Nejmenovaný zájemce za divizi nabízí více než dvě miliardy dolarů (46 miliard korun). Na konci května se přitom Vista už předběžně dohodla s českou společností Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada, že jí divizi za 1,96 miliardy dolarů (45 miliard korun) prodá.

Přečíst článek

Reklama

Obrněnce pro českou armádu 

„Spolupráce s Tatra Defence Vehicle nám umožňuje využít její pokročilé výrobní technologie a zároveň podpořit integraci českého obranného průmyslu do naší globální dodavatelské sítě,” doplnil Tommy Gustafsson-Rask, prezident BAE Systems Hägglunds. Smlouva navazuje na stávající vztah mezi společnostmi CSG a švédským výrobcem. Ten kromě vozidel BvS10 vyrábí také pásové obrněnce CV90, které si objednala česká armáda.

Nákup 246 švédských pásových obrněnců CV90 za bezmála 60 miliard korun má být strategickým projektem modernizace české armády, a to i z pohledu budoucí soběstačnosti. Česká republika s novými obrněnci získá licenci nejen na jejich opravy, ale také výrobu. Do ní má být od počátku zapojeno několik českých firem obranného průmyslu včetně CSG. Přes 200 nových obrněnců se bude vyrábět v Česku. Z celkové zakázky má český průmysl získat alespoň 40 procent.

Vozidlo BvS10 (Bandvagn Skyddad 10) je vojenské obojživelné dvoudílné pásové obrněné vozidlo vyvinuté společností BAE Systems Hägglunds a je určeno pro službu v obtížných terénních a klimatických podmínkách. Obrněnec označovaný v britských silách jako Viking byl původně vyvinut ve spolupráci mezi švédským výrobcem a britským ministerstvem obrany pro britskou námořní pěchotu. Britové vozidlo používali například během mise v Afghánistánu. Nizozemská námořní pěchota vozidla zase nasadila při afrických misích, například v Čadu.

Zbrojaři nabírají nejvíc lidí od dob studené války

Globální zbrojařské skupiny nabírají nové zaměstnance nejrychleji od konce studené války. Reagují tak na rekordní objednávky v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a rostoucím geopolitickým napětím. Na základě průzkumu mezi 20 největšími obrannými a leteckými koncerny ze Spojených států a z Evropy to napsal britský deník Financial Times (FT). Jen letos chtějí tyto firmy přijmout desítky tisíc lidí.

Přečíst článek

Radarový systém společnosti Eldis

Pardubický Eldis hlídá indický vzdušný prostor. Dodá další radary za stovky milionů

Společnost Eldis Pardubice, český výrobce aktivních radarových systémů, získala významnou zakázku v Indii. Firma, jejíž radary pokrývají prakticky celý vzdušný prostor této země, do roku 2026 dodá do Indie další dvě desítky radarů. Kromě toho aktuálně řeší v Indii zakázku od indického námořnictva a pobřežní stráže na 11 kombinovaných radarů a letos vyhrála tendr na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro organizaci HAL. Po dokončení všech instalací bude v Indii fungovat téměř šest desítek radarů společnosti Eldis.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme