Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zásadní neúspěch pro Google. Nezákonně udržuje monopol na poli vyhledávání, uvedl soud

Google si nezákonně udržuje monopol na poli vyhledávání
iStock
 ČTK

Společnost Google si v rozporu se zákonem udržuje monopol na poli internetového vyhledávání, čímž potlačuje konkurenci a brání inovacím, uvedl soud v americkém Washingtonu. Podle agentury AP jde o přelomové rozhodnutí, které může změnit podobu internetu. Google se proti verdiktu odvolá.

Reklama

Široce očekávaný verdikt, které vynesl soudce amerického okresního soudu Amit Mehta, přichází téměř rok od zahájení soudního procesu, v němž proti Googlu stojí americké ministerstvo spravedlnosti. Podle AP jde o největší antimonopolní spor ve Spojených státech za poslední čtvrtstoletí.

„Po pečlivém zvážení a posouzení svědeckých výpovědí a důkazů dospěl soud k následujícímu závěru: Google je monopolista a jedná jako monopolista, aby si udržel svůj monopol,“ citovala AP z 277stránkového rozhodnutí soudce Mehty. Ten rovněž uvedl, že dominance Googlu v oblasti internetového vyhledávání je důkazem svědčícím o jeho monopolu.

Investice - ilustrační foto

Bouře ve sklenici vody? Trhy se po prvotním šoku opět vracejí, velcí hráči byli připraveni

Mohl to být jeden z památných dnů na burze. Nakonec se ale scénář pro „černé pondělí“ nepíše. Tedy alespoň nikoli na evropských či amerických burzách. Velcí investoři byli zjevně připraveni a využili šance při propadu populárních akcií. Díky tomu se v druhé polovině obchodního dne burzy opět začaly vzmáhat. Poraženým tak zůstávají asijské burzy v čele s japonskou, která se zřítila kvůli akci centrální banky.

Přečíst článek

Google „má 89,2procentní podíl na trhu obecných vyhledávacích služeb, který na mobilních zařízeních dosahuje až 94,9 procenta,“ uvádí se v rozhodnutí.

Reklama

Zásadní neúspěch

Pro společnost Google a její mateřskou společnost Alphabet představuje verdikt zásadní neúspěch. Vytrvale totiž tvrdila, že její obliba pramení z obrovského zájmu uživatelů používat její vyhledávač, který je tak dobrý v tom, k čemu je určen, že se stal synonymem pro internetové vyhledávání, připomněla AP.

Prezident pro globální záležitosti ve společnostech Google a Alphabet Kent Walker uvedl, že se společnost proti závěrům soudu hodlá odvolat.

ilustrační foto, digitální billboard

Konec vizuálního smogu. Ve Švýcarském Vernieru zakázali billboardy, Curych a Bern chystají to samé

Nenápadné švýcarské město Vernier s 38 tisíci obyvateli, které se nachází blízko Ženevy, se stalo první švýcarskou obcí, jež ve svých ulicích zakázala komerční reklamu. Vernier se zároveň stal vzorem pro podobné zákazy ve větších městech v celé zemi. Brzy ho chtějí následovat například Bern nebo Curych, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Toto vítězství nad společností Google je historickým úspěchem amerického lidu,“ uvedl americký americký ministr spravedlnosti Merrick Garland. „Žádná společnost - bez ohledu na to, jak je velká nebo vlivná - nestojí nad zákonem. Ministerstvo spravedlnosti bude i nadále důrazně prosazovat naše antimonopolní zákony,“ dodal.

Garlandův úřad argumentoval tím, že se Google snažil uzavřít dohody s mobilními operátory, aby získal silné výchozí pozice ve smartphonech a ovládl v nich vyhledávání. Tvrdí také, že Google platil deset miliard dolarů (bezmála 230 miliard korun) ročně bezdrátovým společnostem, jako je AT&T, výrobcům zařízení, jako je Apple, a výrobcům prohlížečů, jako je Mozilla, aby se zbavil konkurentů a udržel si podíl na trhu s vyhledávači.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme