Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbraně táhnou. Skupině Colt CZ meziročně vzrostly výnosy na 9,69 miliardy

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první pololetí výnosy 9,69 miliardy korun
ČTK
 ČTK

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první pololetí výnosy 9,69 miliardy korun. Meziročně byly o 41,2 procenta vyšší. Důvodem byl nárůst prodejů ve druhém čtvrtletí letošního roku a také konsolidace nové akvizice, společnosti Sellier & Bellot. Čistý zisk zbrojařské skupiny dosáhl od ledna do června 609,6 milionu korun, ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 41,7 procenta.

Reklama

Výrazný pokles zisku způsobil podle zástupců holdingu zejména nárůst odpisů a amortizace související s akvizicí Sellier & Bellot a přecenění zásob, také s ohledem na získání výrobce munice z Vlašimi na Benešovsku. Dále měly na hospodaření skupiny vliv náklady spojené s uvolněním akcií v souvislosti se zaměstnaneckým opčním plánem a též nižší přínos z finančních operací.

Počet prodaných zbraní holdingu za první letošní pololetí vzrostl ve srovnání s prvními šesti měsíci roku 2023 o 2,8 procenta na 323 365. Upravený ukazatel EBITDA za první letošní pololetí skupině meziročně vzrostl o 35,3 procenta zhruba na 1,98 miliardy korun. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Jana Drahoty byla první polovina roku i druhé čtvrtletí 2024 pro Colt CZ z pohledu finančního výkonu rekordní. „Tento výsledek reflektuje nejen konsolidaci výsledků naší nové akvizice – společnosti Sellier & Bellot, ale také organický růst, zejména v USA, Evropě a České republice. Rostli jsme na trhu ozbrojených složek a díky akvizici Sellier & Bellot také v nově reportovaném segmentu střelivo a munice,“ uvedl Drahota.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken

Blinken: Rusko od Íránu dostalo balistické rakety a brzy je použije

Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety a v následujících týdnech je použije proti Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken, který na návštěvě Londýna jednal se svým britským protějškem Davidem Lammym o situaci na Ukrajině. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání zprávy o dodávkách íránských zbraní označil za „ošklivou propagandu“ s cílem zakrýt západní vojenskou pomoc Izraeli.

Přečíst článek

Reklama

„Máme velkou radost, že se více než 1000 z našich akcionářů rozhodlo reinvestovat obdržené dividendy z hospodářského výsledku roku 2023 do dalšího rozvoje naší skupiny. Vnímáme to jako velký závazek pro naše každodenní rozhodování a konání,“ doplnil Drahota.

Výnosy holdingu v České republice v prvním letošním pololetí meziročně vzrostly o 62,9 procenta téměř na 2,24 miliardy korun. V USA se zvýšily o 30,2 procenta zhruba na 4,19 miliardy. V Kanadě činily 488,7 milionu korun, meziročně o 49,7 procenta méně, a to vlivem jednorázové zakázky pro kanadskou vládu v loňském roce spojenou s pomocí Ukrajině, uvedli zástupci Colt CZ.

Vlašimské Sellier & Bellot stouply tržby o půl miliardy. S výrobou munice bude pomáhat na Ukrajině

Evropa zbrojí a výrobci zbraní a střeliva si mnou ruce. Výjimkou není ani vlašimská Sellier & Bellot. Loni firma dosáhla rekordních výsledků. Letos změnila majitele a čeká další růst.

Přečíst článek

Úspěch v Latinské Americe

V Evropě s výjimkou tuzemska skupině výnosy za šest měsíců roku meziročně vzrostly o 165,7 procenta asi na 1,95 miliardy korun. Podílely se na tom konsolidace Sellier & Bellot od 16. května i konsolidace výnosů skupiny swissAA. Výnosy v Africe klesly za šest měsíců o 37,5 procenta na 56 milionů korun. Výnosy v Asii se zvýšily o 32,2 procenta na 359,8 milionu korun. Colt CZ nově vykazuje region Latinská Amerika, kde prodeje za prvních šest měsíců roku 2024 činily 392,8 milionu korun, meziročně o 238,1 procenta více. Prodeje do ostatních regionů dosáhly 15,9 milionu korun, ve srovnání s prvním pololetím loňského roku byly o 81,6 procenta nižší.

Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní, střeliva a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, Sellier & Bellot, CZ-USA, Dan Wesson, swissAA, Spuhr a 4M Systems. Skupina sídlí v České republice. Ve svých výrobních závodech v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku zaměstnává více než 3600 lidí. Od roku 2020 je skupina kotovaná na Burze cenných papírů Praha, majoritním akcionářem je holding Česká zbrojovka Partners SE.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme