Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko je plné odpadků a recyklace nefunguje. Změnit to může zálohování plastů a plechovek

Češi třídí, ale odpad končí ve spalovnách, ilustrační foto
ČTK
Michal Nosek
nos

Ročně jen v pražských pouličních odpadkových koších končí téměř 45 milionů nápojových obalů. To by mohla změnit aktuálně projednávaná novela obalového zákona, která v ČR mimo jiné zavede zálohový systém na PET lahve a plechovky. Ta v dohledné době zamíří na vládu. 

Reklama

Sousedé České republiky jsou v této praxi výrazně dál. V Německu zálohování plechovek a pet lehve funguje již od roku 2003 a systém se pravidelně rozšiřuje. K posunu dochází i v Rakousku, kde spuštění zálohového systému připravují na leden 2025.  V současné době se v Rakousku  sbírá k recyklaci 70 procent jednorázových nápojových obalů. Hlavním cílem opatření do roku 2027 je posun k 90 recyklaci.  

Od ledna se budou v Rakousku všechny PET lahve a kovové plechovky o objemu 0,1 až 3 litry vracet za zálohu 25 centů. Tyto výrobky budou označeny zálohovým logem a bude je možné vrátit na všech prodejních místech, kde se prodávají. 

Praha plná odpadků

V západních městech díky zálohovému systému v odpadkových koších plechovky ani petky takřka nenajdete. V Praze je však situace opačná.  

„Prošli jsme pražské směsné koše. Denně v nich zbytečně končí na 120 tisíc PET lahví a plechovek. Zákon o zálohovém systému to může změnit,“ uvádí Kristýna Havligerová, manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování. Ta ve spolupráci s dobrovolníky z řad Trash Hero realizovala terénní test, během kterého analyzovala celkem 109 košů, poměrově podobně na Praze 1 a Praze 12. Výsledkem je vysbíraných 480 nápojových obalů během jednoho odpoledne

Reklama

„Pokud si tato čísla propočteme do delšího období, zjistíme, že ročně tak nevyužitých v komunálním odpadu jen v Praze skončí 45 milionů nápojových obalů, které následně putují do spalovny místo toho, aby se z nich opět vyráběly nové PET lahve a plechovky,“ říká Havligerová. 

Úklid Himalájí. Nepálci sebrali z osmitisícovek 11 tisíc tun odpadu

Úklid Himalájí. Nepálci sebrali z osmitisícovek 11 tisíc tun odpadků

Nepálská armáda při každoročním úklidu Himalájí letos z Mount Everestu a dalších dvou vrcholů odstranila 11 tisíc tun odpadků, čtyři mrtvá těla a jednu kostru, informovala stanice BBC.

Přečíst článek

„V rámci organizace Trash Hero neustále upozorňujeme na nutnost zálohování a lepšího třídění odpadů – zejména těch jednorázových. Z našich dlouhodobých zkušeností opřených o desítky uspořádaných úklidů v Praze a dalších městech ČR jednoznačně vyplývá, že pohozených zálohovaných lahví nacházíme naprosté minimum. Naopak nápojové obaly, které by zálohované být mohly – plechovky, PET lahve, skleněné lahve tvoří ve skladbě sesbíraného odpadu co do množství a zastoupení nejvýznamnější část,“ shrnuje svou zkušenost dobrovolník z organizace Trash Hero ČR Karel Švanda. 

Již po několikáté 

V Česku je nyní novela, která chce zavést plošný zálohový systém, v připomínkovém řízení. Ministerstvo životního prostředí chce systém zprovoznit v polovině roku 2025. Úprava má zavést čtyřkorunovou zálohu na PET obaly plechovky a zřídit 11 tisíc míst pro jejich sběr. Podle Ministerstva pro životní prostředí by zálohování obalů mělo přenést větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnit systém třídění. Z nevybraných záloh za obaly v třídících popelnicích by obce získaly na provozování systému 15 procent. To by dle ministerských propočtů činilo přibližně 39 korun za občana

V současné době je v ulicích hlavního města Prahy rozmístěno na dvanáct tisíc veřejných odpadkových košů. Ve venkovních odpadních koších tak denně zbytečně končí podle propočtů Iniciativy pro zálohování 60,6 tisíce PET lahví a 61,9 tisíce plechovek, které by mohly být díky aktuálně projednávané novele znovuvyužité pro výrobu nových nápojových obalů. Ročně jde dokonce o téměř 45 milionů nápojových obalů, to znamená zhruba 770 tun PET a 337 tun hliníku. Vyplývá to z šetření, který v květnu realizovala Iniciativa pro zálohování. 

Třídění není recyklace 

I přes výsledky terénního průzkumu patří Češi v třídění mezi evropské jedničky, a přestože Češi skvěle třídí, často to dělají zbytečně, protože následná recyklace v Česku nefunguje.  

Podle údajů Ministerstva životního prostředí tři čtvrtiny plechovek dnes skončí ve směsném odpadu a polovina z vysbíraných PET lahví k recyklaci ani nedojde. Velká část obalů končí bez dalšího využití ve spalovně, na skládce, odhozená v přírodě nebo kdekoliv jinde, kde nemá. A to navzdory tomu, že je Češi pečlivě vytřídili a věnovali tomu spoustu času a energie. Ze žlutých kontejnerů totiž putují vesměs na ruční třídící linky s nízkou efektivitou, kde se podstatná část materiálu ztratí. 

„Češi věří tomu, že odpad, co vytřídí, je dále recyklován. Z čísel je jasné, že jeho recyklace ale u nás nefunguje. Stávající systém nemá šanci splnit evropské cíle a už vůbec nezajistí opakované využití materiálu. Zálohový systém je tak jediným efektivním způsobem uzavření materiálové smyčky nápojových obalů, který umožňuje opětovnou výrobu PET lahví a plechovek. Šestnáct evropských zemí díky tomuto systému dosahuje míry sběru kolem 90 procent a vysoké míry recyklace díky čistotě vysbíraného materiálu. Celosvětově funguje už 56 zálohových systémů, v nichž obaly zálohuje na 350 milionů lidí,“  vypočítává na závěr Havligerová. 

Martin Křivánek z KPMG

Česko to v otázkách ESG nebude mít lehké, jsme průmyslová země, říká Martin Křivánek z KPMG

Udržitelnost, ESG a CSRD. To jsou pojmy, které na nás míří ze všech stran. Nejvíc je asi v tuto chvíli řeší velké firmy, kterých se už příští rok budou týkat první nefinanční reporty za rok 2024. Jak ale zmiňuje Martin Křivánek, který vede ESG služby v KPMG, systém je nastaven tak, že budou muset reportovat víceméně všichni a této povinnosti během dalších pár let nikdo neunikne. „Kdo začíná reportovat jako jeden z prvních, potřebuje informace nejen o sobě, ale i o celém svém dodavatelsko-odběratelském (resp. hodnotovém) řetězci. Důležité je, kdo dodává suroviny, jak funguje výroba nebo jak to následně distribuujete,“ vysvětluje.

Přečíst článek

Designérka Karolína Petřeková

Designérka Karolína Petřeková: Mycelium je materiál budoucnosti. Lze z něj postavit cokoli

Petriho misky, podhoubí a odpad, ideálně třeba nerecyklovatelný papír ze sádrokartonu. To stačí k výrobě materiálu se stejnými a v mnoha případech i lepšími vlastnostmi, než má polystyren. Jeho využití se testuje, zatím třeba při výrobě nábytku, potenciál mycelia je ale mnohem větší. „Je to jeden z nejekologičtějších materiálů, co znám,“ říká Karolína Petřeková, designérka, která se podílí na vývoji mycelia a jeho využití na výrobu nábytku a ve stavitelství obecně.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Povinné zálohování PET lahví lidem zvýší poplatky za svoz odpadu, varují odborníci

Povinné zálohování PET lahví lidem zvýší poplatky za svoz odpadu, varují odborníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme