Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ze Staroměstského náměstí zmizí nelegální předzahrádky

Staroměstské náměstí
ČTK
 ČTK

Praha se chystá odstranit nelegální předzahrádky na Staroměstském náměstí. Momentálně řeší konkrétní termín. Informoval o tom server iROZHLAS. Prostranství si od Prahy pronajala společnost K.V.P. Gastro, která ale dostala už v roce 2022 výpověď. Proti tomu podala žalobu, kterou na podzim 2023 pravomocně zamítl Městský soud. Zahrádky ani poté nezmizely.

Reklama

Podle ředitele finančního výboru Prahy 1 a zastupitele za TOP 09 Giancarlo Lambertiho se Praha 1 musela ujistit, že neporuší zákon a že je možné nelegální stavby odstranit. Zařídit by to měla Technická správa komunikací (TSK). „Řešila se voda, přípojky, elektřina a další věci. Nyní jsme v kontaktu s generálním ředitelem Technické správy komunikací Filipem Hájkem. Řeší se doladění posledních věcí a nastavení konkrétního termínu pro odstranění,“ sdělil Lamberti Radiožurnálu.

Za zábor jednoho metru čtvereční se v centru Prahy platí 60 korun za den. Podle serveru mají některé předzahrádky na Staroměstském náměstí zhruba 420 čtverečních metrů, což by vycházelo na více než 25 tisíc korun denně. iROZHLAS ale rovněž upozornil, že firma K.V.P. Gastro měla smlouvu na pronájem 244 čtverečních metrů a poplatek byl tak ve skutečnosti nižší.

Pokuta v řádech milionů

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana byla společnost K.V.P. Gastro vyzvána, aby uhradila smluvní pokutu za to, že prostor po výpovědi z nájmu nevyklidila. „Smluvní pokuta je stanovena při porušení této povinnosti na částku 10 tisíc korun denně,“ uvedl mluvčí. Výpověď firma dostala 14. června 2022, pokuta by tedy nyní měla činit více než osm milionů korun.

iROZHLAS upozornil, že K.V.P. Gastro má anonymní akcie a jméno vlastníka nelze dohledat ani v Evidenci skutečných majitelů. Na žádost o vyjádření nikdo z firmy nereagoval.

Reklama

Předchozí pražská koalice prosadila v roce 2022 novou koncepci předzahrádek. Vymezuje, kde město může prostor pro tento účel pronajmout a kde naopak musí nechat volný průchod. Cílem bylo zlepšit průchod Královskou cestou.

Z Lambertiho popudu se minulý rok uskutečnilo mapování více než tisícovky záborů. Výsledky šetření podle něj minimálně zakládají podezření, že řada podnikatelů v centru metropole se platbám městské části za využití prostoru vyhýbá. Zastupitelstvo městské části proto loni v listopadu pověřilo starostku Terezii Radoměřskou (TOP 09) a tajemníka úřadu Františka Dvořáka, aby problematiku řešili.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Vltavská filharmonie se prodražuje. Ještě nemá ani stavební povolení

Náklady na stavbu filharmonie se zvýší. Místo 9,4 miliardy město počítá s investicí na úrovni 11,65 miliardy korun. Nárůst rozpočtu Rada hlavního města akceptovala.

Přečíst článek

Stát prodává zámecký areál Veleslavín.

Není to trochu moc? Za zchátralý zámek chce stát půl miliardy

Stát prodává další trofejní nemovitost. Za zámecký areál na Veleslavíně chce půl miliardy. V minulosti v něm přebýval i T. G. Masaryk.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Dům Radost

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme