Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zetor propustí další zaměstnance. V Brně skončí výroba motorů a převodovek

traktor Zetor
ČTK
 ČTK

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors dá na konci července výpovědi 111 lidem, v podniku tak skončí na konci září. Ze 300 zaměstnanců, které měl ještě začátkem roku, má na konci roku zbýt jen zhruba 100, řekl po jednání s vedením firmy šéf podnikových odborů Alois Kazelle. .

Reklama

Kromě zákonného tříměsíčního odstupného mají tito lidé dostat ještě odměnu ve výši dvou platů, protože je firma v následujících týdnech potřebuje ještě ve výrobě náhradních dílů. Firma v brněnském závodě v září ukončí výrobu motorů a převodovek, řekl mediální zástupce firmy Jan Kučmáš.

V Brně má zůstat vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA, uvedla firma loni na podzim. Po ukončení výroby komponentů má podle šéfa podnikových odborů začít demolice výrobní haly. Letošní součet propuštěných se tak nyní dostal téměř ke 200, protože už na konci dubna podnik ohlásil propuštění 18 lidí, o měsíc později 58 a dnes dalších 111. Nejde však pouze o pracovníky z výroby, ale i z kanceláří. 

Zetor Tractors propustí na konci července víc než polovinu zaměstnanců

Zetor Tractors propustí na konci července víc než polovinu zaměstnanců

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu ze současných 300 zaměstnanců. Jako důvod hromadného propouštění firma uvedla změny ve výrobě. Zetor loni na podzim oznámil, že v Brně ukončí výrobu vlastních motorů a převodovek, zůstane vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA. Změna výroby je naplánovaná od roku 2025.

Přečíst článek

Roky v červených číslech

Zetor utlumuje činnost v Brně dlouhodobě. Ještě před deseti lety ve zdejší továrně zaměstnával téměř 800 lidí. Od roku 2014 až do roku 2020 tržby klesaly, z 3,8 miliardy v roce 2014 na 1,86 miliardy v roce 2020. V dalších letech se mírně zvýšily a byly přes dvě miliardy, za loňský rok firma ještě nezveřejnila výroční zprávu. Mezi lety 2018 až 2022 skončilo hospodaření v zisku jen jednou, ztráty se pohybovaly mezi 100 a 220 miliony korun. Jediným akcionářem firmy je bratislavská společnost HTC Investments.

Reklama

Stopou Slánského Oriona 2022, výstava historických vozidel

Od traktoru po obrněný vůz. Pamatujete si všechny modely brněnského Zetoru?

Brněnskému Zetoru se v posledních měsících nedaří. Vloni upadl do ohromné ztráty přesahující 100 milionů korun. A to navzdory tomu, že česká pole brázdí doslova tisíce strojů z legendární fabriky. Pamatujete si všechny modely? Podívejte se na ně a zavzpomínejte, čím jste se vždycky tak trochu chtěli projet.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme